Löfvens och Romsons hemliga attacklista – mot nya motståndet

Publicerad 2015-05-10

I kväll tänker Stefan Löfven och Åsa Romson gå till stenhård attack mot Alliansen, visar ett internt strategidokument från regeringen.

Den borgerliga oppositionen ska anklagas för att ta miljarder till sänkta skatter – på bekostnad av jobb, skola, välfärd och miljö.

– Det är minus, minus, minus, enligt statsministern.

Rekvisita har blivit ett allt vanligare inslag i partiledardebatterna i Sverige. Allt ifrån Gustav Fridolins kolbit till Fredrik Reinfeldts fem meter långa lista över jobbsatsningar har väckt uppmärksamhet.

Och inte vill partiledarna vara sämre i SVT:s drabbning i kväll.

Aftonbladet kan avslöja att statsminister Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) kommer att gå till stenhård attack – utifrån en lista man menar visar Alliansens omfattande skattesänkningar och nedskärningar de närmaste åren. Listan har tagits fram inom regeringskansliet och ses som ett strategidokument inför partiledardebatten.

Två spår i attackerna

Attackerna bygger Löfven och Romson utifrån Allianspartiernas budgetmotioner. Två huvudspår är enligt dokumentet tänkta att löpa som en rödgrön tråd:

• De borgerliga partierna M, C, FP och KD fortsätter med "samma gamla skattesänkarpolitik" som förut. Totalt vill man sänka skatterna med tio miljarder de närmaste åren, fem miljarder redan i år.

• Stora nedskärningar inom jobb, utbildning, välfärd och miljö får bekosta sänkningarna.

Löfven och Romson kommer att framhålla att Alliansen genom sina prioriteringar äventyrar viktiga framtidsutmaningar och att det är en politik som väljarna tröttnat på.

Löfven: Minus, minus, minus

Stefan Löfven har tidigare sagt att väljarna nu, när S/MP-regeringens egen ekonomiska politik börjar gälla, kommer att märka skillnad jämfört med den politik som rått under åtta år med Alliansen.

– I de borgerliga partiernas alternativ ser vi neddragningar på näringspolitiken, sjukvården, äldreomsorgen, idrotten och arbetsmarknaden. Där står det minus, minus, minus. Medan vi har lagt en vårändringsbudget som satsar på investeringar för att människor ska komma i arbete, att skolan ska fungera och välfärden likaså, sa han i samband med statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen.