Nu får de som tjänar mycket betala lite mer

Publicerad 2015-09-21

Pensionärer, sjuka och arbetslösa får det lite bättre.

Höginkomsttagare med rut-anställd läxhjälp och törstig bil får betala mer. Visst är det lite Robin Hood-känsla över budgeten för 2016.

– Det tycker jag. De som tjänar mer får betala mer, säger privatekonomen Ylva Yngvesson.

LÄS MER: Här är budgetens vinnare och förlorare
Mycket känner vi igen från budgetförsöket förra hösten, men det finns en del nyheter i det budgetförslag finansminister Magdalena Andersson presenterar för riksdagen i dag.

Avgiftsfri öppenvård för alla över 85 år, fri tandvård upp till 23 års ålder, avgiftsfri mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år, gratis preventivmedel för kvinnor upp till 21 år och fri entré på 18 statliga museer är några av nyheterna.

Lägre pensionsskatt

– Flera är ett direkt resultat av regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet. Mest glädjande är nog det höjda underhållsstödet som i princip legat still sedan 1996, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert som håller med om att det finns många symboliska karameller i budgetpåsen.

De skatteförslag som fanns med i den budget Alliansen, med hjälp av Sverigedemokraterna, röstade ner förra året är desamma. Utöver en höjd inkomstskatt för alla som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden, får nu pensionärerna lägre skatt.

– Det innebär att skatten blir lika hög oavsett om man har pension eller lön som inkomst, säger Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker på Pro Norna

Likabeskattningen gäller dock bara för inkomster upp till 10 000 kronor i månaden.

Budgeten går igenom

Däremot är hon är inte lika övertygad om att mindre förmånliga rot- och rutbidrag ger lika positiva effekter.

– Om det påverkar småföretagarna så att de får färre uppdrag minskar deras intäkter vilket i sin tur ger lägre skatteintäkter. Och då blir besparingen kanske inte lika stor som man tänkt sig, förklarar hon.

Även Annika Creutzer är osäker om det är rätt väg att gå om man vill öka sysselsättningen, vilket är en ödesfråga för alla på längre sikt. Liksom de flesta är hon ändå övertygad om att denna höstbudget kommer att gå igenom.

– Håller alla fast vid decemberöverenskommelsen, DÖ, mellan allianspartierna och regeringen, går den igenom. Det finns inget som talar mot det.

Avtalet testades redan i våras då flera av de nedröstade förslagen återkom och antogs. Därmed kunde nyligen taket i a-kassan höjas, liksom pensionärernas bostadstillägg och underhållsstödet.

Drar in 31 miljarder

Skattehöjningarna som presenteras ska dra in drygt 31 miljarder kronor i vår gemensamma skattkista. Satsningarna man vill göra kostar ungefär lika mycket. En balanserad budget med andra ord. Men räcker det?

Skeptikerna tror inte det. Även om Sveriges ekonomi för tillfället går bättre än väntat, kom nyligen OECD:s dystra prognos för världsekonomin där både USA, Kina och euroländerna tros få sämre tillväxt än man tidigare räknat med. Det lär påverka oss.

Ökade utgifter

Försäkringskassan räknar exempelvis med kraftigt ökade utgifter de närmaste åren för såväl sjukpenning som rehabiliteringsersättningar, föräldraförsäkring och assistansersättning. Enligt en beräkning motsvarar ökningen fram till 2019 nästan lika mycket som årets alla satsningar - tillsammans.

– Jag tillhör inte pessimisterna. Vi i Norden har väldigt många fördelar jämfört med andra länder. Hög teknologi, bioteknik, råvaror, alternativa energikällor och ett politiskt lugn som gör att omvärlden tror på oss, säger Annika Creutzer och är övertygad om att det även i fortsättningen finns en attraktion i svensk ekonomi.