Sexåtalad åklagare döms till fängelse

Publicerad 2015-07-08

Från häktningsförhandlingen i Falu tingsrätt.

Den åklagare som åtalas för våldtäkt mot barn döms till fängelse.

Han fälls för tre fall av våldtäkt mot barn efter att haft sex med två flickor, en vid två tillfällen, innan de fyllt 15 år.

”Stora mängder av SMS-meddelanden stöder brottoffrens berättelser”, står det i domen.

Gävleåklagaren som åtalades för sexbrott mot barn dömdes idag av Falu tingsrätt till tre och ett halvt års  fängelse.

Brotten ska ha skett i Dalarna 2009 och i Hälsingland 2014.

Åklagaren fälls även för tjänstefel, tre fall av sexuellt ofredande, dataintrång där han gjort 50 slagningar i andras ärenden, sexköp och för att ha köpt ut sprit till flickorna vid flera tillfällen.

Erkänner sexköp

Åklagaren har nekat till de grövre brotten men erkänt dataintrång, sexköp och spritlangningen.

”Tingsrätten finner att den dömde åklagarens trovärdighet är väsentligt lägre än brottsoffrens och att den skriftliga bevisningen med stora mängder av SMS-meddelanden stöder brottoffrens berättelser.”

Han döms också att betala 250 000 kronor till brottsoffren.

När det gäller våldtäkterna nekar han till att ha haft sex med den ena flickan och hävdar att han trodde den andra flickan var över 15 år.

Under slutpläderingen vid rättegången skrädde inte chefsåklagare Anders Jacobsson orden över vad kollegan ställt till med:

– Han har utnyttjat flickorna för att tillfredsställa sitt eget sexmissbruk. Han har dessutom missbrukat sin ställning som åklagare och svikit allmänhetens förtroende för anställde inom rättsväsendet.

Spåddes lysande framtid

Chefsåklagaren menade att straffvärdet låg på drygt fem års fängelse men med tanke på att den åtalade sannolikt också förlorar jobbet yrkade han på mellan fyra och fyra och ett halvt år.

Rätten prutade med ytterligare ett halvår.

Gävleåklagaren spåddes en lysande framtid inom yrket. Avslöjandet som ledde fram till att han häktades slog ned som en bomb på åklagarkammaren.

– Det chockade oss alla, säger en kollega.

Följ ämnen i artikeln