"En fjäder i hatten för Stefan Löfven"

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-12-27

Uppgörelsens största vinnare är Stefan Löfven.

Men även Alliansen pustar ut.

Det säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Löfven spelade ett högt spel och lyckades sätta press på Alliansen. I elfte timmen rodde han det här i land, säger han.

Både regeringen och Alliansen kom ur den röriga politiska situationen helskinnade, tycker Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Det var uppenbart att extraval var långt ner på priolistan för alla de här partierna, säger han.

På kort sikt är Stefan Löfven den stora vinnaren, tror Jonas Hinnfors.

– Han satte press på Alliansen med hotet om extravalet och uppgörelsen innebär att han kommer att få igenom sina budgetar. Det måste ses som en fjäder i hatten för Stefan Löfven. Han har levererat det han har pratat om: samarbete över blockgränsen.

"Sverigedemokraterna kommer utnyttja det här"

Jonas Hinnfors tror att även Alliansen pustar ut efter överenskommelsen. Ett extraval hade inneburit en stor osäkerhet för alla partierna, tror han.

– Mycket hade kunnat gå ganska galet, så det går inte att säga att de är några förlorare heller.

Mer osäkert är det för de partier som står utanför överenskommelsen: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– I och med uppgörelsen så behöver ju inte Löfven ha med sig Vänsterpartiet för att få igenom sin budget. De kommer kanske bli ett tydligare oppositionsparti till regeringen.

– Sverigedemokraterna kommer att utnyttja det här för att säga att de är de enda som står för den verkliga förändringen. Det är deras livsluft, fortsätter Jonas Hinnfors.

Finns oklarheter inför valet 2018

Fortfarande finns dock oklarheter när det gäller valet 2018. Jonas Hinnfors är osäker på hur man ska tolka beskedet att det största regeringsalternativets kandidat ska släppas fram. Om inte blockpolitiken håller i sig så finns det oklarheter, tycker han.

– Hur ska man tolka det största alternativet? Vem ska definiera det? Är det talmannen som ska avgöra eller ska man deklarera innan valet hur regeringsalternativen ser ut? Där fanns inga klara besked vad jag kunde uppfatta.