Så tjänar Ica miljoner på asylsökande

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-02-04

Här är Icas okända klipp på de asylsökandes betalkort.

Riksgälden har avtal med Ica-banken – som debiterar staten på 15 kronor vid varje kontantuttag.

Men trots miljonvinster får de asylsökande ett sämre kort utan möjlighet till matjättens rabattprogram.

Asylsökande får 24 kronor om dagen att leva på. Tidigare delades pengarna ut i kontanter - men sedan några år tillbaka i tiden sätts pengarna in på ett konto kopplat till ett betalkort. Tjänsten levereras av Ica-banken och det nuvarande avtalet trädde i kraft i början av det här året.

Riksgälden ansvarar för upphandlingen med Ica-banken och de avtal som gäller mellan banken och flera myndigheter - bland annat Migrationsverket.

Nöjd med avtalet

Förra året betalade migrationsmyndigheten totalt 35 miljoner kronor för asylsökandes bankkort. I avgiften ryms en tvåårig startavgift på 175 kronor per asylsökande och en uttagsavgift på 15 kronor för varje kontantuttag som staten står för. Totalt har finns i dag 50 000 bankkort av den här typen utfärdade.

– Tittar man på att det inte kostar något att handla med kortet och helhetskostnaderna är det fortfarande en effektiv och säker produkt jämfört med kontanter, säger Jenny Rolling, chef på statens internbank, Riksgälden.

Finns en marginal

Hon uppger att man bara fick in ett anbud - från Ica-banken - när tjänsten upphandlades.

– Självklart hoppas jag att det ska finnas en större konkurrenskraft på marknaden i det här, säger Jenny Rolling.

Enligt Aftonbladets beräkningar väntas Ica-banken inkassera upp emot 100 miljoner kronor i avgifter för de asylsökandes bankkort under de kommande två åren.

– Det finns naturligtvis en marginal i det här och en lönsamhet, en affär. Och den affären är precis som liknande affärer som banken gör. Det ligger på ungefär samma nivåer i lönsamhet som andra affärer vi gör, säger Andreas Montelius, chef för företagstjänster på Ica-banken.

Får inte ta del av rabatter

Ica-banken går bra och hade till exempel en 28-procentig rörelsemarginal för tredje kvartalet. Trots det får de asylsökande inte ta del av samma rabatter när de handlar på Ica som kunder med svenskt personnummer och medlemskap i Ica-banken.

– Kortrabatterna får man inte med automatik men det är naturligtvis något som det naturligtvis finns en möjlighet för utveckling av men i dagsläget får man inte det, säger Andreas Montelius.

Följ ämnen i artikeln