Svenska Sara: Folk håller sina barn hemma från skolan

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-12

Dallas är en stad som i dag präglas av rädsla och nervositet.

Ebola är det enda stadens invånare pratar om.

– Folk håller sina barn hemma från skolan och går inte ut, säger svenska Sara Viklund, 25, som bott i Dallas i sex år.

Tidigt i morse lokal tid offentliggjordes ett nytt misstänkt fall av ebola i Dallas. En sjuksköterska på Texas Health Presbyterian Hospital som vårdat patienten Thomas Eric Duncan som dog i veckan, har testats positivt för ebola.

”Folk är rädda”

Visar det sig att det handlar om ebola, vilket allt i nuläget pekar på, är det första gången en person smittas av den dödliga sjukdomen på amerikansk mark.

– Ebola är allt de pratar om på nyheterna och invånarna börjar förstå att det är allvar nu. Det är non-stop på nyheterna och alla pratar om det. Helikoptrar cirkulerar över sjukhuset samt runt den avlidnes hem, säger svenska Sara Viklund, 25, som bor i Dallas.

Hon berättar att folk i staden är rädda och nervösa.
– Det går mycket rykten och föräldrar låter barnen stanna hemma från skolan, från lekparker och från offentliga platser. Folk är rädda, men mest för att de egentligen inte vet någonting om vad som händer och kan hända, säger hon.

Kaos på sjukhuset

Sara Viklund har bott i Dallas i sex år. Hon pluggar psykologi och arbetar som barnskötare för att tjäna in extra pengar.

– En av mina lärare arbetar på Texas Health Presbyterian Hospital. Han berättade i klassen att det är kaos där. Han sa att han tycker synd om dem som jobbar på avdelningen, säger hon.

Sara Viklund berättar att myndigheterna fått mycket kritik.

– Sjukhuspersonalen gjorde ett misstag först genom att skicka hem patienten, som nyss dog, och det skrämmer slag på många här. Vad händer om fler misstag görs, frågar många sig och kritiserar vården, säger hon.

”Väldigt läskigt”

Den stora mässan "State Fair of Texas" pågår just nu i Dallas, berättar Sara Viklund, men många invånare undviker att gå dit på grund av ebolafallen.
Själv är hon också lite rädd efter den senaste tidens händelser.

– Förut var det ju så långt bort men nu är det mycket nära. Det är väldigt läskigt. Men jag lever på som vanligt och jobbar och går i skolan.

Sara tror inte att dagens fall av ebola är det sista i Dallas.

– Fler kommer att bli smittade, tror jag, säger hon.

Följ ämnen i artikeln