Försvarsmakten hyllas för Pride-kampanj: ”Tydligt statement”

Publicerad 2018-07-31

”We don’t always march straight.”

Försvarsmaktens senaste Pride-kampanj har väckt stor debatt – men responsen är övervägande positiv.

– Vissa uppfattar det som ett politiskt utspel. Det är det inte, det är bara mänskliga rättigheter, säger projektledaren Nemo Stjernström.

På sociala medier, runtom i Stockholm, på tryckt material och i tidningen. Överallt syns Försvarsmaktens Pride-budskap.

Det är en ordlek på ordet ”straight”, som kan översättas både till ”rakt” och ”heterosexuell”. Med ”we don’t always march straight” vill Försvarsmakten visa att alla är välkomna i armén.

– Vi är en inkluderande arbetsplats. Vår uppgift är att stå upp för och försvara alla svenskar, säger Nemo Stjernström.

Världsunikt engagemang

På de bilder som ackompanjerar kampanjen syns en man och en kvinna. De målar regnbågsfärger över sina ansikten, och tittar med stort självförtroende in i kameran.

– Normalt sätter vi färg i ansiktet för att maskera oss. I det här fallet ville vi göra tvärtom, vi vill synas. Vara tydliga med att vi står för det här.

Försvarsmakten har deltagit i Pride under mer än tio års tid. Det är världsunikt, något som Nemo Stjernström är stolt över.

– Vissa uppfattar det här som ett politiskt utspel, det är det inte för oss. Det här är bara mänskliga rättigheter och tydlighet. Vi försvarar Sverige, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer.

”Genustrams”

Det finns de som varit kritiska till kampanjen. På Försvarsmaktens Facebooksida syns bland annat:

”Hmmm låt mig se. Försvara landet var uppgiften dvs döda fiender inte pyssla med genustrams och vad folk gillar hemma i sängen.”

Men kommentarerna från dem som arbetar inom armén är enhälligt positiva på sociala medier:

”Jag är jäkligt stolt över att vara en del av försvarsmakten. 
Deras uppgift är att försvara Sveriges lagar, förordningar, mänskliga rättigheter, rikets gränser, hjälpa till vid katastrofer (som bränderna), hjälpa till vid internationella insatser.
Det är underbart att försvarsmakten kan visa nyanlända att den svenska militären INTE är en brutal våldsutövare, vilket de kanske har erfarenhet av från sina hemländer.”

– Det är en markör för vad vi står för, vad vi är satta att försvara, säger Nemo Stjernström.