”Skrämmande att Arktis starkaste is har brutits sönder”

Publicerad 2018-08-22

Arktis starkaste is har brutits sönder flera gånger i år.

Forskarna är starkt oroade, eftersom det aldrig tidigare har hänt:

– Skrämmande, skriver Thomas Lavergne, forskare vid norska Meteorologisk institutt.

Havet norr om Grönland brukar kallas ”Jordens sista isområde” eftersom det brukar vara så genomfruset att det antagits bli det sista nordliga fästet mot klimatförändringarnas effekter.

Men ovanligt höga temperaturer i kombination med starka vindar har drivit ut havsistäcket från land och brutit upp det, uppger den brittiska tidningen The Guardian. Normalt sett är istäcket här fyra meter tjockt.

I februari bröts havsisen utanför den nordgrönländska väderstationen Kap Morris Jessup upp sedan det rått varma vindar och det hade varit plusgrader i luften i över tio dagar, i stället för normala 20 minusgrader.

För drygt en vecka sedan bröts isen upp på samma plats igen på grund av rekordtemperaturer på 17 plusgrader och vindar på elva knop.

– Skrämmande. Det är omöjligt att säga hur länge vattenytan kommer att vara öppen, men även om den stängs igen om några få dagar, så är skadan skedd: den tjocka gamla isen har knuffats ut från kusten, till ett område där den enklare smälter, skriver forskaren Thomas Lavergne vid norska Metorlolgisk Institutt på Twitter.

Keld Quistgaard, senior isrådgivare vid Danmarks Meterologiske Institut, beskriver augustihändelsen för The Guardian:

– Denna händelse är ganska stor, den går hela vägen till väster om Kap Morris Jessup. Det är ovanligt.

Torben Königk, forskningsledare vid SMHI med inriktning på Arktis havsis, säger till Aftonbladet:

– Sommaren i Arktis var inte ovanligt varm i år, i motsats till hos oss i Sverige. Så det här visar att isen blivit tunnare och reagerar snabbare mot förändringar.

Vad innebär det i förlängningen?

– Att det finns en risk att isen kan försvinna relativt snabbt i hela Arktis, redan om 20, 30 år.

De senaste norska mätningarna visar samtidigt att istäcket i Svalbards-området nu är 40 procent lägre än genomsnittet sedan 1981 vid denna tid på året.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Krympande isberg utanför Grönlands kust.