25-åring greps – misstänkt för medhjälp i mopedmordet

Publicerad 2011-08-25

Polisen tror att de hittat medhjälparen till mordet i Åkersberga i juni.

En 25-åring sitter anhållen misstänkt för delaktighet i skjutningen mot tre unga män.

Tre unga män blev i juni beskjutna i centrala Åkersberga. Skytten, som avlossade flera skott, åkte på en moped som kördes av ytterligare en person. De lämnade snabbt platsen.

En 22-årig man avled, de andra två skadades. Polisen har hört ett stort antal vittnen och vädjat om hjälp med iakttagelser.

25-åring anhållen

I tisdags ledde utredningen till ett gripande.

– Det var väldigt odramatiskt. Vi hämtade honom på förmiddagen i Åkersberga, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman.

25-åringen, som nu sitter anhållen, är tidigare dömd för bland annat stöld och narkotikabrott. Han var hos polisen för förhör i förra veckan och även dagen innan han greps.

Han är misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Men om det var 25-åringen som körde mopeden eller inte vill varken polisen eller åklagaren säga något om.

Knark kan vara motiv

Enligt polisen kan en konflikt om narkotika vara motiv till den brutala skjutningen. Men hur de tre offren och 25-åringen känner varandra är man förtegna om.

– Jag kan inte säga något mer i nuläget, säger åklagare Eva Thunegard.

Hon kommer att begära mannen häktad på fredag förmiddag.

Försvaret: Han har alibi

I onsdags hölls ett längre förhör med 25-åringen. Polisen ville då att han skulle berätta om hela dygnet den 11 juni i år, samma dag som skjutningen skedde.

Mannen förnekar brott. Han ska ha sagt till anhöriga att han var på Ljusterö för att åka vattenskoter helgen som mordet ägde rum.

– Han menar att han har alibi för tidpunkten och att han har kompisar som kan styrka upp det hela, säger Åke Broné, 25-åringens försvarare.

– Han är väldigt upprörd och är ledsen över det här.