Tre häktade i sin frånvaro i äldrehärva

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Härvan kring äldrebrottsligan växer. Nu är fem häktade, varav tre i sin frånvaro. Ligan ska bland annat ha riktat in sig på äldre som betalat med kort. Arkivbild.

Tre personer har häktats i sin frånvaro av Uddevalla tingsrätt, misstänkta för inblandning i den äldreliga som tros ha härjat i hela landet.

För två veckor sedan häktades två män, och de fem personerna misstänks för 50 grova stölder, grova bedrägerier och försök riktade mot äldre från Luleå i norr till Halmstad i söder, skriver Bohusläningen. Gripandena gjordes i Stockholm.

Åklagaren Petter Lundgren misstänker att det rör sig om fler brott och fler inblandade.

– Nu har vi de här fem personerna häktade, varav tre i sin utevaro. Men det är fler personer som har varit med och begått brotten, säger han till tidningen.

Åklagaren misstänker att de misstänkta följt efter offren i anslutning till butiker där de sett vilken kod som använts till betalkort, och sedan stulit deras plånböcker.

– De ligorna som vi tittar på som håller på med det här riktar ofta in sig på äldre personer. De gör det på tider när äldre personer är ute och gör sina inköp. Och man är väldigt professionell. Det är ett slags yrke, man livnär sig på det här, säger Håkan Carlsson, chef för en grupp hos polisen som ansvarar för åldringsbrott, till Bohusläningen.

Brotten ska ha begåtts mellan september 2015 och september i år.