Här städar de upp – efter nyårsfirandet

Publicerad 2019-01-01

Stök och skräp efter nyårsfirandet är ett faktum. Då gick medlemmar i Ahmadiyya Muslimska samfundet upp tidigt på morgonen för att städa upp – för tionde året i rad, skriver GP.

– Det är ett bra sätt att visa ödmjukhet och kärlek till vårt land, säger Mansoor Ahmed, medieansvarig i ungdomsförbundet.

Det blev nog en sen natt för de flesta. Efter avfyrade raketer och smällare hamnar en hel del av skräpet på marken. Medan många sov klev medlemmar i Ahmadiyya Muslimska samfundet upp på morgonen och städade gator och torg. Det här sättet att inviga året har blivit en tradition för föreningen som nu städade för tionde året i rad. Uppröjningen skedde i Stockholm, Göteborg, Luleå och Malmö, rapporterar GP.

– Det handlar om att visa kärlek till sitt land. Det gör vi med en nyårsstädning och det sätter en standard för resten av året. Det är också ett sätt att visa ungdomarna i förbundet att man ska visa uppskattning, säger Mansoor Ahmed, medieansvarig i Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet till Aftonbladet.

Vill motverka fördomar

I Göteborg var de drygt 30 personer som samlades klockan 06.00 i Nasirmoskén. Strax efter klockan 07.00 påbörjades städningen vid Heden och Götaplatsen. Stämningen ska ha varit god.

– Det var några som kom fram och de tyckte det var jättepositivt. De uppmuntrade oss att fortsätta, säger han.

Nyårsstädningen är en internationell aktivitet för Ahmadiyya Muslimska samfundet. Det sker i över 200 länder och Mansoor Ahmed menar att syftet också är att föregå med gott exempel.

– Vi vet hur omvärldens bild av muslimer ser ut. Vi vill det svenska samhället väl och på det här sättet kan vi motverka fördomar.