Polisen väntas ge svar om Bjärred-ärendet

Två vuxna och två barn hittades döda

Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2018-12-10

Polisens utredning om familjen i Bjärred presenteras i morgon.

I huset hittades ett avskedsbrev där det framgick att föräldrarna var överens om att döda sina barn och begå självmord.

– Vi kommer att berätta muntligen hur vårt arbete gått till, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Det mycket uppmärksammade fallet uppdagades den 9 januari i år.

Döttrarna i familjen hade hemundervisning av medicinska skäl. En lärare ringde på i villan i Bjärred utanför Lund och fick inget svar. När pappan inte dök upp på en konferens som han skulle leda larmade kollegorna polis.

En mamma, en pappa och deras två döttrar hittades döda i huset. Flickorna var 11 och 14 år gamla.

Avskedsbrev undertecknades av föräldrarna

En stor polisutredning inleddes och tio dagar senare meddelade polisen att man hittat ett avskedsbrev i villan, som bringade viss klarhet i vad som hänt. Föräldrarna hade gemensamt fattat beslutet att döda sina barn och därefter begå självmord, enligt brevet.

”Anledningen som beskrivs i brevet var att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Brevet var undertecknat av båda föräldrarna”, skrev polisen på sin hemsida.

”En familj i djup kris”

Vilken eller vilka sjukdomar som flickorna led av har inte varit allmänt känt. Rektorn för flickornas skola har tidigare sagt till Aftonbladet att skolan försökt hjälpa de två flickorna ”så mycket som möjligt”.

Men hon hade inte sett tragedin komma.

– Vi har levt med den här familjen och försökt hjälpa den i flera år. Det är klart att det var en familj i djup kris som plågades av sina omständigheter, sade Margareta Strand Karlsson till Aftonbladet i januari.

”Vi kommer berätta om arbetet”

På måndagen meddelade polisen att deras förundersökning är i det närmaste klar.

– Det återstår bara en del administrativa åtgärder, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Med anledning av ärendets känsliga karaktär vill hon inte föregå tisdagens pressträff, som hålls på Rättscentrum i Malmö klockan 10.15.

– Vi kommer att berätta muntligen hur arbetet gått till. Eftersom fallet varit så medialt och medborgare varit så intresserade så vill vi ge informationen vid ett och samma tillfälle, säger Ewa-Gun Westford vid polisen.