Tess, 44, skulle vittna i rättegång – är spårlöst försvunnen

Uppdaterad 2019-01-16 | Publicerad 2018-09-21

Therese, 44, skulle ha varit nyckelvittne i en rättegång i förrgår.

Men rättegången blev inställd – för att Tess, som hon kallas, är försvunnen sedan en månad tillbaka.

Hon skulle vittna mot en man som misshandlat och hotat henne.

Polis och anhöriga vädjar nu om tips som kan kasta ljus över Tess försvinnande.

Systern Pernilla berättar om den närmast overkliga situation som uppstått:

– Som att leva i en surrealistisk mardröm, oro ständigt och tankar om vad som hänt henne, var hon är, hur hon mår – om hon far illa helt enkelt.

Ovissheten är krävande.

”Håller sig inte undan frivilligt”

– Ena stunden tänker jag att hon är död, andra stunden tänker jag att någon har tagit henne. Att någon har fört bort henne och håller henne fången.

Systern Pernilla är däremot säker på en sak – att Therese, eller Tess, som hon kallas – inte valt att försvinna frivilligt.

– Det går inte ihop med katterna – hon skulle aldrig överge dem. Större djurvän finns inte. Och att överge sina katter... nej!

Pernilla berättar att hon hade kontakt med Tess, bosatt i Jakobsberg utanför Stockholm, den 18 augusti. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen.

Blev misshandlad på fest

Therese blev misshandlad på en midsommarfest förra året. Hon fick utstå både slag mot kroppen och ett tiotal sparkar mot ansiktet när hon hamnat på marken. När hon blev undersökt av läkare konstaterades att hennes näsa blivit så skadad att hon fick genomgå en näskorrigering.

Tess berättade att hon efteråt varit mycket rädd och haft svårt för att sova.

”Minns ingenting”

Mannen som är åtalad för misshandeln säger i förhör att han varit så berusad att han inte har något minne av vad som hände.

– Det fanns inte någon anledning att gå på kvinnan, det måste ha urartat men jag vet inte varför. Om jag har knuffat henne och hon har ramlat in i en dörrpost, jag vet inte. Jag minns inte mer hur mycket jag än vrider och vänder på det.

Rättegången skulle hållas i förrgår och där skulle Therese vittna om händelsen, genomgå ett målsägandeförhör, som är den juridiska termen.

Ville slippa rättegång

I förhören tillfrågas mannen också hur han ställer sig till ett strafföreläggande, i praktiken ett inbetalningskort på böter från åklagaren.

– Ja, om man slipper delen med rättegång, jag har ju bevisligen gjort det.

Det var den rättegången som skulle ha hållits i går.

Polisen ser ingen koppling till misshandeln.

Polisens handläggare Eva-Stina Ebander säger till Aftonbladet:

– Vi behandlar ärendet som försvunnen person och har ingen misstanke om brott i nuläget.

Vet du något om Therese och hennes försvinnande? Har du sett något? Ring Efterlyst, 08-702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se