Lurade danska staten på över hundra miljoner

TT-Ritzau

Publicerad 2018-10-09

Den danska barn- och socialministern Mai Mercado (Konservative) tillsammans med departmentschefen Jens Strunge Bonde under presskonferensen.

En 64-årig kvinna misstänks för att ha svindlat det danska barn- och socialdepartementet på 111 miljoner danska kronor – pengar som skulle ha gått till utsatta grupper. 64-åringen försattes tidigare i oktober i personlig konkurs.

– Det är pengar som tagits från de mest utsatta medborgarna. Det är en elak stöld, säger den danska barn- och socialministern Mai Mercado (Konservative) under en presskonferens.

Enligt polisen ska bedrägerierna ha pågått mellan 2002 och 2018 genom att den anställda kvinnan stoppade pengar som skulle betalats ut som bidrag i egen ficka. Det är okänt var kvinnan finns och hon har efterlysts internationellt.

– Kontrollerna har svikit, säger Mai Mercado, som inte utesluter att stöldsumman kan vara större än den man i dagsläget känner till.

Försattes i konkurs

Pengarna gick direkt in på kvinnans privata konto och beloppen har varierat under åren. Det finns inget mönster i hur pengarna har förts över, säger ministern.

Den 4 oktober försattes kvinnan i personlig konkurs.

– Jag kan bekräfta att det har inträffat en konkurs med koppling till den berörda. Vi undersöker för närvarande vad det är för tillgångar. Det kan ta både kort och lång tid. Det är ett stort arbete som framför oss innan vi har full överblick över konkursboet och de tillgångar som finns där, säger konkursförvaltaren Boris Frederiksen.

Hovligt prisad

Enligt nyhetsbyrån Ritzau var kvinnan anställd på Socialstyrelsen, där hon arbetat i över 40 år. Hon hade en ansvarsfull tjänst men ingen chefsposition, säger departementschefen. Kvinnan har tilldelats en silvermedalj från den danska drottningen för förtjänstfull insats i sin yrkesroll.

Förutom kvinnan finns inga fler misstänkta, men Mercado utesluter inte att andra kan vara involverade.

– Vi utesluter det inte, säger ministern.

Det misstänkta brottet har anmälts till statsadvokaten för grov ekonomisk brottslighet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln