Posten vill skippa utdelning vid dörren

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2013-08-28

”Vi vill införa postboxar i alla flerfamiljshus”

Den här synen kan snart vara ett minne blott.

Nu vill Postnord sluta dela ut posten i brevinkast – och i stället införa postboxar.

– Vi vill införa dem i alla flerfamiljshus, säger Per Mossberg, kommunikationsdirektör på Postnord.

I dag dimper posten fortfarande ner i brevinkastet hemma hos många svenskar som bor i lägenhetshus.

Men snart kan det vara slut med det.

”En bra lösning”

Posten, som i dag heter Postnord, vill i stället införa samma regler för postutdelningen i Sverige som redan gäller i Danmark – posten ska delas ut i postboxar vid entrén till flerfamiljshus och vid tomtgränsen till villor.

– Boxar är någonting som successivt införs i Sverige och vi vill införa dem i alla flerfamiljshus. Vi har inte konkretiserat det i nuläget, utan vi för fortfarande en diskussion med politikerna, säger Per Mossberg, kommunikationsdirektör på Postnord, till Aftonbladet.

Anledningen är bland annat att Postnord ser ett ”rätt kraftigt volymfall på brevsidan”.

För att upprätthålla lönsamheten vill man nu förändra regelverket.

– Det är dels för att förbättra effektiviseringen av brevutdelningen. Men det är också en viktig fråga för våra brevbärare. Det sliter hårt på knän och ryggar att gå i trappor. Boxarna är en väldigt bra lösning, säger Per Mossberg. 

”Kan väcka diskussioner”

Han tror att reaktionerna på ett införande av postboxar kan bli blandade.

– Vi är nog så medvetna om att förändringar kan väcka diskussioner. Är man handikappad så delar vi naturligtvis ut posten, säger Per Mossberg.

Men på Postnord menar man att det inte skulle bli något problem för äldre hus.

– Det finns säkert en del äldre hus där de inte får plats i entrén. Men det finns också många olika typer av boxar som är anpassade till äldre fastigheter.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, menar att Fastighetsägarna inte har någonting emot postboxar i nybyggda hus.

– Vid nyproduktion är det inga problem. Det vi ställer oss frågande till är installationer av postboxar i befintliga fastigheter. Att tvinga fram installation av boxar och utbyte av flera dörrar i befintliga fastigheter vänder vi oss emot, säger Rikard Silverfur.

Förbättra lönsamheten

Han påpekar att ett av de tyngsta skälen till att Postnord vill installera postboxar är att man vill förbättra lönsamheten.

–  Om det är så att posten minskar ska man inte tvinga fastighetsägaren att installera boxar, säger Rikard Silverfur.

Carin Beije, 66, bor i ett flerfamiljshus i Stockholm. Där har hon bott i drygt 30 år – och i huset har posten alltid delats ut i brevinkast. Hon ser postboxarna som ett bra alternativ.

– Det blir en bra anledning för vissa att röra lite mer på sig. Det är klart att det kanske skulle vara jobbigt för handikappade, men jag tror att det är en utveckling åt rätt håll, säger Carin Beije.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln