"Jag hann ducka men journalisten blev skjuten"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Marco Nilsson är krigsfotograf

Hans kollega har blivit skjuten i ryggen – mitt under arbetet.

Möt krigsfotografen Marco Nilsson i en längre intervju om hans livsfarliga yrke.

– Många tar stora risker i onödan för att leverera bra material hem till redaktionerna, säger han.

Marco Nilsson

Bosnien 1996. En av världens farligaste platser. I en bil sitter den svenska journalisten Stefan Borg och fotografen Marco Nilsson.

– Man tänkte att det skulle vara rätt lugnt där då. Men vi var på fel plats vid fel tillfälle. Vi satt i bilen och blev beskjutna, jag lyckades ducka men Stefan blev skjuten i ryggen.

Skyddade av vapen

Marco Nilsson har arbetat som fotograf i över tretton år. Hans arbetsplats är världens farligaste krigszoner. Han blandar mediejobb för tv–kanaler som TV4 och SVT med arbete som Combat Camera – fotograf för Svenska Försvarsmakten.

– Jag har bland annat varit i Bosnien, Georgien, Afghanistan, Mellanöstern och Afrika. Den största skillnaden mellan att vara utsänd av en tv–kanal och att arbeta med Försvarsmakten, det är säkerheten.

– Förra året var jag i Israel och Georgien för TV4, och då får man hålla reda på allt med säkerheten själv. Tre journalister dog i kriget, medan vi var där. Många tar stora risker i onödan för att leverera bra material hem till redaktionerna. Man vet ju vilka vinklar man vill använda. I Georgien hade vi inget skydd och inga vapen, när man jobbar med Försvaret och vi är ute och rullar i Afghanistan så åker vi med soldater med vapen, berättar han.

Soldater i första hand

Combat Cameras är anställda och utbildade av Försvaret för att finnas med i krigszoner och dokumentera militärens arbete. Alla fotograferna är soldater, som vidareutbildats. Deras arbete är att dokumentera Försvarsmaktens verksamhet.

Det har diskuterats i journalistkretsar att combat cameras är ett sätt för Försvarsmakten att kontrollera informationsflödet från krig. Men Marco Nilsson tror inte att det påverkar.

– Combat cameras används mycket i operationer och vi levererar allt till våra chefer, vårt uppdrag är inte att leverera till medierna. Men det är klart, om vi har bra bilder så får medierna använda dem. Jag tror att om våra redaktioner i Sverige vill bevaka något så åker de dit själva. Man vill ha den egna vinkeln och närvaron.

Omdebatterat uppdrag

Att vår svenska militär skulle försöka försköna bilden av sitt arbete genom att kontrollera vilken typ av bilder som visas, det tror inte Marco Nilsson.

– USA´s försvarsmakt styr nog rätt mycket över medierna, men jag tror inte att det är så i Sverige.

Drömyrke

Att arbeta som krigskorrespondent eller krigsfotograf är en dröm för många. Och Marco Nilsson är väl medveten om det.

– Man kan ta stora risker, men det bästa är alla platser man får se, som man absolut inte åker till som turist.

Just nu är Marco Nilsson i Sverige. Vilket nästa krigsuppdrag blir, det vet han inte.

– Några ska ner till Adenviken vid Somalias kust och dokumentera våra svenska insatser mot piraterna där. Men jag vill hellre till Afghanistan – då slipper man ju sitta i en båt hela tiden. Har tid att gå på gymmet lite och sådär.

Faran är ingenting Marco Nilsson väger in, och han planerar inte att sluta fotografera och filma i krigszoner.

– Jag är ju hela tiden där toppnyheterna i världen utspelar sig. Det är spännande, det är klart att det är.

Hitta din fotobutik på
nätet

Lina Thorén / Minimedia

Följ ämnen i artikeln