Kraschade flygplanet uppges ha hittats

Publicerad 2018-10-31

Det kraschade flygplanet i Indonesien tros ha hittats på havsbotten, uppger Indonesiens arméchef.

Fyndet gjordes efter att ljud från svarta lådorna snappats upp.

Fortfarande vet ingen varför det sprillans nya Boeing-planet gick under.

Flygplanet kraschade i måndags morse på väg från huvudstaden Jakarta till ön Sumatra. Det tillhörde lågprisbolaget Lion Air och och hade 189 personer ombord. Alla befaras ha dött i olyckan.

Trots ett bara två månader gammalt plan, en erfaren pilot och fint väder kraschade JT610 rakt ner i havet – i 560 kilometer i timmen. Kraschen förbryllar experter och under tisdagen kom uppgifter om att planet hade tekniska problem så sent som i söndags.

– Det kändes som att vi satt i en berg-och-dalbana. En del passagerare fick panik och kräktes, säger passageraren Alon Soetanto som var ombord då.

Fyndet ligger på 35 meters djup

Under natten mot onsdagen, svensk tid, uppgav indonesiska myndigheter att planet sannolikt hittats i Javasjön. Arméchefen Hadi Tjahjanto uppger enligt nyhetsbyrån AP att flygplanskroppen lokaliserats på havets botten och att räddningsteam dyker på platsen.

Enligt Reuters var det i en intervju med tv-stationen Tv One som Hadi Tjahjanto berättade om fyndet. Haryo Satmiko, vice chef för Indonesiens transportsäkerhetsråd, uppger för nyhetsbyrån att det handlar om en del av flygplanskroppen och att den ligger på 35 meters djup. Fyndet ska ha gjorts efter att svarta lådorna redan under tisdagen givit ifrån ett så kallat pingljud som snappats upp av räddningsmanskapet.

Tidigare har vrakdelar och mänskliga kvarlevor hittats i havet, men varken flygplanskroppen eller de svarta lådorna.

Lion Air-planet kraschade i hög fart

Data som samlats in från de 13 minuter som planet var i luften är motsägelsefull. Planet tappade 152 meters höjd omkring två minuter efter start. Därefter fortsatte planet att stiga till 1 500 meter, innan det återigen sjönk och försvann i havet, enligt svenska flygövervakningstjänsten Flightradar 24.

Den sista informationen visar att planet färdades nedåt med hastigheten 560 kilometer i timmen. En sådan hastighet framåt vore normal under en vanlig flygning, men inte i fallande riktning. Inte ens vid flygplanskrascher brukar hastigheten nedåt vara så hög.

– Det här går verkligen illa. Siffrorna är smått otroliga, säger John Cox, chef för amerikanska företaget Safety Operating Systems, som gjort flera utredningar, till Bloomberg.

Planet var av modellen Boeing 737 MAX 8 och togs i trafik 15 augusti. Sedan dess hade det 800 flygtimmar bakom sig, uppger CNN.

– Flygplan faller inte bara ner från himlen. Jag kan inte tänka mig något mekaniskt fel förutom ett plötsligt, oförklarligt motorstopp eller ett fullständigt elektriskt haveri. Det är mycket troligare med en extern händelse, säger flygexperten Philip Butterworth-Hayes till CNN och nämner fågelflockskrock eller så kallade microburst-vindar.

Flygolyckorna som skakade Europa – paniken i cockpit

ANNONS