Bondens protest mot kommunen – dumpar jord på vägen

Uppdaterad 2018-10-25 | Publicerad 2018-10-23

Grisbonden Martin Lund Madsen vann mot kommunen i Danmarks Högsta domstol. Men än har kommunen inte gett upp hoppet.

Martin bestämde sig för att protestera och på måndagen var det dags: Ingen ska få använda vägen.

Längs den 1,4 kilometer långa landsvägen står traktorer, balar och högar av grus och jord. Vid vägen finns en skylt:

”Den här vägen är tyvärr avspärrad den 22 oktober eftersom Vejens kommun inte respekterar Högsta domstolen. Vi kämpar för privat egendom.”

Det är grisbonden Martin Lund Madsens protest mot Vejen kommun i Sydjylland, Danmark, som inleddes under måndagsmorgonen och som dragit till sig stor uppmärksamhet.

– I sex år har vi kämpat för det här. Och nu har jag vunnit och som bonde måste jag ju hålla reda på lagar och regler i samhället, och då förväntar jag mig att man som offentlig myndighet också gör det, säger Martin Lund Madsen till Aftonbladet.

Bonden Martin Lund Madsen blockerar vägen i protest mot kommunen

Kommunen förlorade i domstolen

Det hela handlar om Skovgårdsvej som anlades 2014 efter att Banedanmark (Danmarks motsvarighet till Trafikverket), exproprierade Martins mark för att etablera kraftledningar längs järnvägen. Vid planerna insåg Banadenmark att bron vid Askov var för låg för de nya linjerna som skulle dras, och gjorde därför en plan på att bygga en ny, högre bro.

Men det räckte inte, tyckte Vejen kommun. De såg möjligheten att flytta bron 900 meter så att det skulle passa kommunens långsiktiga trafikplaner. De erbjöd sig att betala extrakostnaderna på 18 miljoner kronor för flyttning av bro, ny väg och vändpunkt. Detta innebar att den nya vägen skulle köra över Martins Lund Madsens mark.

Redan när planerna togs fram 2012 tog Martin och hans advokat kontakt med kommunen i försök att stoppa planerna. Bygget strider nämligen mot dansk grundlag.

Kommunen ville inte lyssna och Martin valde att gå den civilrättsliga vägen. I september vann Martin mot kommunen när Högsta domstolen konstaterade att tillvägagångssättet för vägen strider mot lagen, men ännu har inte kommunen dragit sig ur.

– Vi måste ha en hel väg och därför måste vi hitta en rättslig grund för det, inte utgå ifrån det som har underkänts i domstol. Det är det vi gör nu, säger borgmästaren Egon Fræhr till TV2.

Varnade innan protesten

För två veckor sedan varnade Martin Lund Madsen beredskap, ambulans, brandkår och andra trafikanter för sin protest, så att de kan hitta alternativa vägar. Det är viktigt att det inte stör andra, menar Martin.

Hur länge kommer du protestera?

– Fram till att man kommer fram till ett avtal. Det kan vara i morgon, eller om tre år.

Hur har reaktionerna varit?

– Mycket bra. Jag har fått stor respekt från de som bor i området och som normalt använder vägen. De tycker att det är jättebra att någon står upp mot systemet för det är tungt att köra. Det har kostat flera miljoner i advokatkostnader.

”Upp till politikerna”

Även om Martin Lund Madsen vill ha en fredlig lösning tycks det vara långt dit. Borgmästaren Egon Fræhr menar att kommunen redan har gett en ersättning på över två miljoner danska kronor och inte har råd att tillföra mer.

Är det ekonomisk ersättning du vill ha?

– Ja, självklart om vägen ska gå på min mark så vill jag ha ekonomisk kompensation, eller så ska vägen flyttas. Eller så väljer de att köpa hela marken och bygga vägen där. Det är upp till politikerna och borgmästaren, säger Martin Lund Madsen.

Följ ämnen i artikeln