Ny styrka skuggas av gammalt spöke

avTT

1 av 3 | Foto: Francois Mori/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron vid krigsminnesmonumentet i Verdun i nordöstra Frankrike.

Under devisen "ett beskyddande Europa" hoppas Frankrikes president Emmanuel Macron på ett nytt försvarssamarbete med bidrag från tio länder.

Uppmärksamheten stjäls dock av ett gammalt spöke från 1900-talets krig.

Få fransmän har lyckats bli både nationalhjälte och nationalskurk på samma sätt som Philippe Pétain (1856–1951).

Under första världskriget var han general i armén, hyllad hjälte i slaget om Verdun 1916 och sedermera utsedd till marskalk av Frankrike.

Under andra världskriget blev han ledare för den så kallade Vichyrepubliken, som samarbetade med nazisterna.

Efter kriget dömdes han till döden som landsförrädare, men slapp undan med livstids fängelse.

"Förrädare"

Trots kollaborationen vill president Emmanuel Macron ändå hylla även Pétain när övriga krigshjältar äras på lördag inför 100-årsdagen av första världskrigets slut.

– Det politiska livet är ibland mer komplext än vad man vill tro. Jag har alltid varit emot den franska defaitismen och medgörligheten gentemot allehanda ideologier. Men jag står upp för den roll som våra marskalker och vår armé spelade, sade Macron på onsdagen.

Reaktionerna har dock blivit skarpa.

"Pétain är en förrädare och antisemit", twittrar vänsterledaren Jean-Luc Mélènchon ilsket.

"Ett ärorikt förflutet suddar inte ut det fruktansvärda 1939–45", skriver i sin tur högersenatorn Alain Houpert på samma forum.

Ny styrka

Striden om Pétain kommer samtidigt som Macrons försvarsminister Florence Parly försöker se framåt i stället. I Paris samlade hon kollegor från nio andra europeiska länder på onsdagen för att lansera försvarssamarbetet EI-2 – "det europeiska interventionsinitiativet".

– Det handlar om att förstärka européernas kapacitet att agera självständigt för att garantera säkerheten där det behövs, förklarar en av Parlys medarbetare för nyhetsbyrån AFP.

Mer detaljerade planer om uppbyggnad och funktion ska nu utarbetas i olika arbetsgrupper. Tanken är bland annat att skapa en gemensam insatsstyrka, som ska kunna användas såväl i konfliktsituationer som efter olika naturkatastrofer.

ARTIKELN HANDLAR OM