Larm om utbrott av mässling i Skåne

Simhallsbesökare varnas för smittsamma viruset

Publicerad 2018-10-23

På kort tid har två misstänkta fall av mässling upptäckts i Skåne.

Nu larmar Smittskyddsenheten i länet om att badgäster bör vara extra uppmärksamma.

– Mässlingsviruset är ett av de mest smittsamma vi har. Det finns potential för stor spridning, säger smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé till Sydsvenskan.

Det var i början av oktober som en person uppsökte en vårdcentral i Malmö.

Personalen fattade då snabbt misstanke om att det rörde sig om mässlingen.

Den regionala smittskyddsenheten skickade då ut instruktioner till sjukvården om att hålla utkik efter symptomen på det luftburna viruset – såsom hög feber, torrhosta, utslag i ansiktet och irriterade ögon.

– Mässlingsviruset är ett av de mest smittsamma vi har. Det finns potential för stor spridning. Även om de allra flesta infektionerna förlöper milt finns viss risk för komplikationer och bestående men i värsta fall, säger smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé till Sydsvenskan som rapporterat om nyheten.

Extra stor risk att fler drabbats

Och nu har troligtvis ytterligare ett misstänkt fall upptäckts i Trelleborg.

Detta genom att följa den redan smittades kontaktnät skriver Sydsvenskan.

Personen som nu också misstänks vara smittad har enligt tidningen besökt simlektioner i Trelleborg den 13 och 15 oktober.

Att personen besökt en allmän plats gör att det finns extra stor risk att många fler kan ha drabbats av det luftburna viruset.

Ringar på vattnet

Trelleborgs Simhall har via Region Skånes smittskyddsenhet gått ut med ett meddelande där man uppmanar besökare som varit på badet mellan 11.30 och 14.00 på lördagen och 17.30–20.30 på måndagen att vara extra vaksamma på sitt hälsoläge.

Detta då ju tidigare de smittade fallen påträffas, desto större chans att förhindra fortsatt spridning.

– Vi vill att folk är uppmärksamma på symptom, att de håller sig hemma så att de inte sprider smittan vidare och kontaktar sjukvården. Man ska inte gå till sin vårdcentral eller till akuten och sätta sig i väntrummet, utan kontakta dem först så att man direkt kan få komma in på ett isoleringsrum, säger Marianne Alanko Blomé till Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln