Officer hade topphemligheter i ryggsäck

TT

Publicerad 2019-01-26

Marinen kustkorvett, stealthfartyget Visby. Arkivbild.

En högt uppsatt marinofficer blev påkommen med att i sin tjänsteryggsäck ha ett usb-minne med kopior av topphemliga dokument, rapporterar Aftonbladet.

På det oregistrerade usb-minnet fanns material som både klassificeras som "hemligt" och "kvalificerat hemligt", enligt Försvarsmaktens utredning. Det sistnämnda avser uppgifter av ”synnerlig betydelse för rikets säkerhet”. Sådant material omgärdas av ett strikt regelverk och får bland annat inte kopieras utan tillstånd.

Upptäckten gjordes i februari i fjol. Fram till dess hade officeren en ledande position och skötte bland annat krypterad kommunikation med örlogsfartyg och ubåtar.

Officeren togs ur tjänst och inför Försvarsmaktens personalansvarsnämnd (FPAN) förordade marinbasens chef att han skulle avskedas.

I december valde officeren att själva säga upp sig. Han har förklarat usb-minnet med att det ”möjligen skulle kunna vara” ett underlag som skulle föras över till en ny tjänstedator.

I sin anmälan till FPAN påpekar Försvarsmakten att officeren ”över tid förvarat stora mängder handlingar i strid med Försvarsmaktens gällande regelverk”.

– Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen och ur ett säkerhetsperspektiv jobbar vi vidare med det här på olika sätt. Men hur och på vilket sätt är inget jag kan gå in på, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till Aftonbladet.