Asylsökande familj fick oväntat besök

Uppdaterad 2016-02-19 | Publicerad 2016-02-18

En asylsökande familj från Syrien fick i förrgår oväntat besök – ett nyfiket rådjur som följde med dem in i lägenheten.

I onsdags fick familjen Al Haji ett oväntat besök hemma. Familjen, som kommer från Syrien, har bott i en lägenhet på ett asylboende sedan slutet på oktober.

– De bjöd in mig på middag, de är duktiga på att laga mat. När vi hade ätit färdigt pekade de ut genom fönstret. Där stod det två rådjur, säger Lars Andreasson, chef på asylboendet i Norråker.

Pappan i familjen gav rådjuren bröd och då följde ett av dem efter honom in i lägenheten – till barnens glädje.
– Mamman var rädd, men barnen och pappan var glada, och ett av barnen ville att de skulle behålla det, säger Mats Jansson, ordförande för Sogima som driver asylboendet.

”Ville att rådjuret skulle få träffa sin familj”

En stund senare skickade familjen över bilderna till Lars Andreasson. Mamman skrev också om den ovanliga upplevelsen på Facebook.

– Hon har lärt sig ganska mycket svenska, så hon försöker kommunicera på svenska genom att skriva, säger Lars Andreasson.

Av bilderna att döma verkade rådjuret trivas med att komma in i värmen, men strax efter händelsen fick det återvända till skogen.

–Barnen hade diskuterat om det kunde få bo hos dem, men de hade ingen säng till det och de ville att rådjuret skulle få träffa sin familj, så de släppte ut det igen, säger Lars Andreasson.

Följ ämnen i artikeln