Fick falskt dödsbud: ”Din mamma har dött i en olycka”

Publicerad 2016-06-02

”En polis” ringde till Cassandra för att meddela att hennes mamma omkommit. Det hela var ett sjukt ”skämt”.

Först fick Cassandra M Klatzkow panik. Men när hon insåg att det inte var en riktig polis som ringt upp henne blev hon arg.

–  Att någon jävla idiot fick mig att tro att min mamma var skadad. Vad är det för fel på folk? säger hon.

Vid lunchtid på torsdagen fick Cassandra M Klatzkow, som till vardags är kommunikatör och journalist, ett samtal från ett oskyddat nummer. När hon svarade var det en man som utgav sig från att ringa från polisen i Sollentuna.

– Han berättade att min mamma hade varit med i en bilolycka. Jag fick panik direkt, det blev helt svart i huvudet på mig, säger hon.

Cassandra frågade om det verkligen stämde varpå han svarade att det tyvärr hade hänt. Efter ett tag sa han att mamman dessvärre hade omkommit. Då insåg hon att det inte var på allvar.

– Jag blev så jävla arg. Att någon jävla idiot fick mig att tro att min mamma var skadad. Vad är det för fel på folk?

”Ute efter att göra mig illa”

Cassandra, som är arg och ledsen, är säker på att personen som ringde var ute efter att göra henne illa, att detta var riktat mot henne personligen. Hon har varit med om att folk ringt henne för att ljuga och skoja innan men aldrig har det varit så här allvarligt.

– Jag har nu gjort en polisanmälan på det här som hände. Jag tror dock inte att polisen prioriterar något sådant här.

Hon är inte den enda som blivit utsatt för denna typ av samtal. Nyligen blev Youtube-stjärnan Therese Lindgren utsatt för nästan exakt samma sak. Det var ”en polis” som ringde till hennes mamma och sa att Therese hade dött i en bilolycka.

– Hon har precis fått reda på att jag har dött och sen inser hon att hon har blivit lurad. Förstår ni att jag funderar på vad fan jag gör på Youtube?, säger Therese Lindgren i en video på Youtube.

”Vi ringer definitivt inte”

Att på falska grunder utge sig för att vara polis är brottsligt och räknas som föregivande av allmän ställning. Dessutom skulle man kanske kunna klassa denna typ av samtal som ofredande. Det menar Lars Byström, presstalesman hos polisen. Han uppmanar alla som drabbas av något liknande att polisanmäla.

Enligt Byström så ringer polisen definitivt inte om de ska meddela dödsbud, i 99,9 procent av fallen meddelar de ansikte mot ansikte.

– Det här är inget vi fixar med vänsterhanden. Dödsbud hanteras med all den finess vi kan.

Det finns dock undantagsfall, till exempel vid en bilolycka där personen är så pass skadad att den måste köras till sjukhus.

 – Då kanske vi ringer för att säga till den anhörige att ta sig till sjukhuset så snabbt som möjligt. Men vi ringer som sagt väldigt, väldigt, undantagsvis.

Följ ämnen i artikeln