Thea, 26: ”Cancer och håravfall är inte lika med fult”

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2016-04-06

Hon vill bryta tabut

Thea Steen diagnostiserades med livmoderhalscancer 2015 och tappade följdaktligen håret under cellgiftsbehandlingen. Nu vill hon bryta tabut kring håravfall.

– Den här skitsjukdomen gör oss inte mindre vackra, säger hon till Aftonbladet.

Det var i mars förra året som Thea Steen, 26, från norska Stavanger, fick diagnosen livmoderhalscancer. En tumör som först troddes vara godartad visade sig vara cancer och cellgiftsbehandling tog vid på universitetssjukhuset i Bergen. Två veckor efter första behandlingen började Theas hår falla av i stora mängder, till slut fanns bara några få hårstrån kvar.

– Jag hade verkligen starka, känslomässiga band till de sista hårstråna. Men en dag kände jag att det fick vara nog. Det såg inte så snyggt ut och eftersom jag alltid bar peruk visade jag inte de hårstråna för någon. Så jag ringde en av mina bästa vänner som kom med rakapparat och hjälpte mig att ta raka av det, säger Thea.

”Kände mig starkare och vackrare”

Efter att Thea rakat av sig håret kände hon sig bekväm och fick ny energi. På sin blogg skrev Thea ett inlägg om sina tankar och känslor, med bilder på hur hon ser ut utan hår. Inlägget har mottagit väldigt många vänliga och uppmuntrande kommentarer.

– Jag kände mig starkare och vackrare så fort allt hår var borta. Det var något med tajmingen, det var bara helt rätt tidpunkt. Jag kände mig överraskande nog komfortabel. Jag kände mig redo att kämpa vidare, det var som att jag fick energi av det, helt otroligt. Blogginlägget var som ett ”fuck you” till cancern. Jag ville visa att jag hade kontroll över min egen kropp. Efter inlägget har det forsat in fina ord och varma hälsningar. Jag blir rörd och varm i hjärtat, säger Thea.

”Du blir inte mindre snygg”

Thea blev färdig med behandlingen i Bergen under sommaren 2015, men under hösten kom cancern tillbaka. Hon behandlas nu i Oslo där hon närmar sig slutet av sin cellgiftsbehandling och hon håller tummarna för att kroppen ska svara på behandlingen. I en intervju med norska Side2 berättar Thea om att det finns ett tabu kring håravfall i samband med sjukdom. Något Thea vill ändra på.

– Jag tror att många som får besked om att de kommer att förlora håret, mig inkluderad, tänker att de kommer att bli mindre vackra men det är inte sant på något vis. Det gäller bara att ta kontroll. Hitta ditt eget sätt att göra det på, oavsett om det tar lång tid eller om du rakar av allt dag ett. Jag vill visa att cancer och håravfall inte är lika med att vara ful. Den här skitsjukdomen gör oss inte mindre vackra, trots att den leker med både vårt inre och vårt yttre.

Följ ämnen i artikeln