Potatisrulle med lufttorkad skinka

Publicerad 2012-07-02

Panzarotti con prosciutto e salami

En elegant liten rätt där den lufttorkade skinkan och salamin får sällskap på tallriken av ett par tjusiga, härliga och krispiga potatisrullar fyllda med mozzarella.

Ingredienser till 16 rullar

Gör så här:

1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet, och låt dem svalna en aning.  Skala och pressa ner potatisarna i en bunke med en potatispress.

2. Vispa upp ägget.  Skär mozzarellan

i 16 tunna stavar.

3. Blanda den pressade potatisen med det uppvispade ägget, parmesanost, örtkryddor, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mjöl om degen känns för lös.

4. Dela degen i 16 bitar och platta ut dem en aning och lägg en bit mozzarella på varje. Forma degbitarna runt mozzarellastavarna till avlånga rullar, cirka 6 centimeter långa. Var noga med att täcka mozzarellan helt med degen

annars rinner osten ut vid stekningen.

5. Häll lite ströbröd på en tallrik och tryck och rulla panzarottin försiktigt

i brödet. Se till att ströbrödet fäster runt om och stek sedan rullarna i solrosolja, tills de får fin färg.

6. Lägg dem på ett hushållspapper för att rinna av.

7. Servera med lite kallskuren skinka och korv, till exempel prosciutto och salami.

En sallad gjord på tunna morots­stavar, strimlade blekselleristjälkar, svarta oliver i små bitar och oregano med en olivolje- och balsamvinägerdressing är gott till.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto