Brutal dödsskjutning oroar Malmöbor

TT

Publicerad 2018-06-19

I den ljusa junikvällen sköts de tre männen ihjäl och ytterligare tre skadades. En gängkonflikt har briserat i Malmö.

– Man känner sig inte jättetrygg längre, säger en boende.

– Det finns alltid en risk för någon form av vedergällning, säger polismästare Stefan Sintéus.

Dagen efter skottlossningen som skördade tre människoliv och skadade ytterligare tre män går Malmöbon Sanna förbi när hon är ute och rastar sin hund. Hon ser mängder av kulhål i de tonade fönsterrutorna och i husfasaden.

– Det låter ju egentligen hemskt, men ibland känns det som att man inte ens höjer på ögonbrynen längre. Välkommen till Malmö – här är det vilda västern, säger Sanna till TT.

"Hörde en massa skott"

Runt 15–20 skott avlossades strax efter klockan 20 på måndagskvällen utanför ett internetcafé på Drottninggatan i centrala Malmö. Ett tiotal meter bort finns en port till ett bostadshus och där inne syns en lummig innergård.

– Vi hörde en massa skott och skrik utifrån gata, säger en kvinna som bor i huset.

Mötet mellan England och Tunisien i fotbolls-VM hade precis börjat på tv-apparaten när kaoset drog igång på den hårt trafikerade gatan.

– Det är fruktansvärt att något sådant här kan hända här, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Blott fem minuters gångväg från brottsplatsen håller Malmös polismästare Stefan Sintéus och nattens utredningsledare Niklas Kirchhoff presskonferens på Rättscentrum inför över 30 journalister från Sverige och Danmark.

– Det är beklagligt att så unga människor mister livet. Det är också beklagligt att några familjer nu har söner som är mördare, säger Stefan Sintéus.

De tre männen som dog – 19, 27 och 29 år gamla – och de tre som skadades – 21, 30 och 32 år gamla – är gängkriminella och sysslar med grov organiserad brottslighet i Malmö, säger polismästaren. En gängkonflikt som bubblat i ett år har nu briserat.

– Vi har jobbat med ett tiotal gäng och efter den senaste tidens framgångsrika jobb inom polisen är de halverade till hälften. Men vi har fortfarande tre, fyra pågående gängkonflikter i Malmö, säger Sintéus.

Ovanligt många dödsoffer

Staden har drabbats av många dödsskjutningar genom åren, men måndagens dåd sticker ut.

– Vi vet att det har hänt skjutningar där flera personer har blivit skadade. Men det är ovanligt att tre personer dör, säger polismästaren, som ser en risk för hämndaktioner.

– När man har med den här typen av konstellationer att göra finns det alltid en risk för någon form av vedergällning.

Malmöbon Sanna har bott i området närmare 25 år och är luttrad.

– Det är tragiskt, men jag tror inte att jag är den enda som säger att det här är vardagsmat nuförtiden. Så ska det ju inte vara, men man känner sig inte jättetrygg i Malmö längre, säger hon.

Polismästare Stefan Sintéus:

– Det finns ju alltid, tyvärr, en risk att tredje person kan bli skadad eftersom de sköt som de gjorde. Men under de senaste tio åren är det ett extremt fåtal personer som har blivit drabbade.

Följ ämnen i artikeln