Många palestinier döda vid protester i Gaza

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2018-03-30

Fler än 30 000 protesterade på fredagen längs gränsen mellan Israel och Gazaremsan.

Minst 15 palestinier dödades i sammandrabbningar med israelisk militär.

– Jag tror Israel agerar i avskräckande syfte, säger Anders Persson, Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

FN:s generalsekreterare kräver en utredning.

Följ ämnen
Israel

FN:s säkerhetsråd höll under natten mot lördagen, svensk tid, ett extrainsatt möte på initiativ av Kuwait.

– Vi är djupt bedrövade över förlusten av liv i dag. Vi uppmanar de involverade att vidta åtgärder för att mildra det spända läget och minska risken för nya sammandrabbningar, sa den amerikanske diplomaten Walter Miller i rådet under det öppna mötet, enligt TT.

Generalsekreteraren António Guterres krävde i ett separat uttalande en oberoende och transparent utredning av händelserna i Gaza på fredagen.

Han uppmanar också de inblandade att avstå från agerande som kan leda till ytterligare offer och särskilt från sådant som kan äventyra säkerheten för civila, enligt hans talesperson Farhan Haq.

16-årig pojke bland de döda

Palestinierna rörde sig nära det befästa gränsstängslet. Den israeliska militären ställde upp stridsvagnar och krypskyttar på andra sidan för att hålla tillbaka demonstranterna.

Bland de döda finns en 16-årig pojke som sköts ihjäl norr om staden Gaza, skriver AFP. Ytterligare ett antal palestinier har skjutits ihjäl, däribland en 25-åring nära Jabalia på norra Gazaremsan och en 38-årig man i Rafah.

Palestinska hälsodepartementet uppger att 15 palestinier sköts ihjäl av israeliska soldater och att över 750 träffades av kulor, skriver AP. Det gör långfredagen till den blodigaste dagen i Gaza sedan 2014.

Totalt skadades mer än 1 400 personer av tårgas, gummikulor och skottlossning.

En talesperson vid den israeliska gränspolisen uppger för AFP att tårgas släppts från drönare.

Israel gick på fredagskvällen också till attack mot vad som beskrivs som tre terroristställningar. Stridsflyg och en stridsvagn användes, skriver försvarsmakten IDF på Twitter. Två terrorister dödades, enligt Jerusalem Post.

Tidigare på fredagen dödades en 27-årig bonde när en israelisk stridsvagn besköt honom nära staden Khan Yunis, skriver Haaretz. Han ska tillsammans med en annan person ha ”närmat sig säkerhetsstängslet” och betett sig ”misstänkt”, enligt militären.

Tydliga varningar

Mellanösternkännaren Anders Persson förvånas inte av våldsamheterna.

– Det är väntat, det är så här det brukar se ut när stora folksamlingar demonstrerar mot Israel. Vems fel, är svårt att säga. Vi vet fortfarande inte exakt hur dödsfallen gått till eller hur folk skadats, säger han.

– Israel var väldigt tydliga med att man inte skulle tillåta folk komma nära sina gränser och att man skulle öppna eld om någon gick över gränsen. Varningarna har varit ovanligt tydliga.

Anders Persson tror att Israel agerar i avskräckande syfte för att undvika framtida manifestationer.

– Det här är en utveckling Israel absolut inte vill se mer av. Samtidigt är risken ju fler man skjuter ihjäl, att det utvecklas till något större.

30 000 demonstranter

Hamasledaren Ismail Haniya har varit på plats.

– Den här marschen visar att det palestinska folket står enat mot ockupationen och mot blockaden, säger han i ett tal till aktivisterna på östra Gazaremsan, enligt Haaretz.

Israels militär uppger för Jerusalem Post att över 30 000 palestinier demonstrerat på flera platser längs gränsstängslet. De döda har skjutits när de har gett sig på stängslet, säger Ronen Manelis, talesperson för IDF, till tidningen.

Enligt militären har palestinierna rullat brinnande däck och kastat stenar och molotovcocktails mot säkerhetsstyrkorna. Militären anklagar även Hamas för att ha skickat fram en sjuårig flicka mot stängslet. Flickan ska ha tagits om hand och lämnats tillbaka till föräldrarna.

Den israeliske försvarsministern Avigdor Liberman skriver på Twitter, i ett inlägg riktat mot Gazaborna, att ”Hamas ledarskap leker med era liv”.

”Alla som närmar sig stängslet i dag riskerar sina liv. Jag råder er att fortsätta med era dagliga liv och inte delta i provokationerna.”

Pågår till 15 maj

Massprotesterna inleddes på fredagen med anledning av årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationerna 1976.

Demonstranterna utgår från fem tältläger som kommer att finnas kvar fram till den 15 maj. Då uppmärksammas Nakbadagen, ”Den stora katastrofen”, som markerar flytten av 700 000 palestinier i samband med att staten Israel bildades 1948.

Tidpunkten sammanfaller även med att USA öppnar sin ambassad i Jerusalem, den 14 maj.

”Har helt tappat tron på fred”

Enligt Anders Persson är det en folklig mobilisering för att bryta det dödläge som palestinierna befinner sig i.

– Det finns inte den här politiska och diplomatiska horisonten längre. Många människor har helt tappat tron på fred. Det gör att icke-våldsstrategin, som demonstranterna hoppats på initialt, blir ett möjligt alternativ till förhandlingar, säger han.

Anders Persson befarar fortsatta våldsamheter – och att oroligheterna kan sprida sig till Västbanken, vilket det redan finns tecken på.

– Risken är att det blir en väldigt våldsam period fram till 15 maj. Det är mycket möjligt att det också finns en hel del palestinier som hoppas på det. Det kan också vara ett sätt både för Hamas och den palestinska myndigheten att stärka sin legitimitet på Gaza och Västbanken.

Förespråkar icke-våld

Ett 20-tal aktörer står bakom demonstrationerna. Kvinnor och barn uppmanas att delta. Arrangörerna förespråkar icke-våld och vill inte att deltagarna beväpnar sig.

Det är oklart hur drivande Hamas är.

– Bra fråga. Men man ska ha klart för sig att ingenting händer i Gaza om inte Hamas är med på ett hörn, säger Anders Persson.

Han flaggar för att det som nu sker kan vara startskott för något större.

– Det är signifikant både vad gäller icke-våldsinslaget och massdemonstrationerna och det är också signifikant när det gäller alla datumen och den symboliska betydelsen av respektive datum. Och förstås, mitt i allt har vi Donald Trump.

Följ ämnen i artikeln