Knarket flödar på Stockholms krogar: ”Folk är väldigt påtända”

Publicerad 2018-03-26

Droganvändandet på Stockholms krogar är värre än aldrig förr, enligt en färsk rapport från Stad.

Kroganställda vittnar om höga kollegor och gäster som säljer knark på toaletten.

– Många associerar narkotika med fest, säger Daniel Boumama, bartender på klubben Hornhuset i Stockholm.

Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) släppte i veckan en rapport där 665 kroganställda anonymt fått svara på frågor om narkotika i Stockholms krogmiljö.

Siffrorna tyder på ett ökat droganvändande bland gäster och personal sedan mätningen gjordes senaste gången 2007 och 2008.

Aftonbladet har pratat med kroganställda och gäster på klubbar i Stockholm, som vittnar om kollegor på amfetamin och en mer liberal inställning till droger.

Kokain vanligt

Daniel Boumama jobbar som bartender på Hornhuset och har en sexårig karriär inom krogbranschen bakom sig. Han har arbetat på flera Stockholmsklubbar och även utomlands.

– Jag tror absolut att krogen i Sverige är en miljö där det förekommer mycket knark, det är ju alkohol inblandat och med det kommer kanske en lättsammare inställning till narkotika. Man tänker inte på konsekvenserna lika mycket.

Aftonbladet träffar Daniel Boumama på sin nuvarande arbetsplats Hornhuset. Där har Daniel aldrig upplevt att det finns ett problem med droger, men berättar att det har varit utbrett på tidigare arbetsplatser.

– Jag har haft arbetsplatser där jag har hört att personal har hittat folk med sprutor på toan alldeles blodiga, berättar han.

Han har också flera gånger misstänkt att gäster sålt knark på tidigare arbetsplatser.

– Det kan vara två personer som låser in sig på toan tillsammans som tyder på det.

Enligt Daniel är en av de vanligaste drogerna kokain, både bland gäster och personal.

– Det är en festdrog, folk får höjt självförtroende och vågar lite mer.

Stressig arbetsmiljö

Daniel tror att arbetsmiljön gör att en del kroganställda tar droger på jobbet.

– Man har sett personal tydligt narkotikapåverkade. De har haft ett underligt beteende. Det är små kännetecken, som att de ”twitchar” lite grann med fingrarna och en uppspelthet som kommer från ingenstans.

– Jag tror att stressen från arbetsplatsen har gjort att droger kanske har fått dem att känna att de presterar bättre.

Martin Johansson, creative director på krogkoncernen Familjen Ahlbom som Hornhuset tillhör, säger att de inom koncernen jobbar aktivt mot droger.

– Vi samarbetar bland annat med Krogar mot Knark. Vi försöker göra det svårt att ta droger och ser vi något misstänkt kontaktar vi polisen.

Klubbgäster som Aftonbladet pratar med delar med sig av intryck liknande Daniels. Flera säger att de sett folk höga på krogen och att det finns en mer liberal hållning till knark nu för tiden.

Droger normaliserat på krogen

30-åriga klubbgästen Adam är relativt ofta ute och festar i Stockholm och säger att droger är ett vanligt inslag.

– Det har blivit normaliserat. I dag tror jag det är mer normalt än för tio år sedan. Jag har både blivit erbjuden och tagit droger på krogen.

– Det är framför allt kokain man ser. Jag vet inte varför man tar sådan skit, men det är väl ruset.

Adam är inte den enda gästen som tycker att droger har blivit ett växande inslag. Men andra tycker att situationen är samma som alltid.

– Jag tycker inte att det har förändrats så mycket på tio år. Man blir inte chockad om någon har tagit MDMA. Folk har alltid tagit droger på krogen, säger 32-åriga Lotta.

”Folk är väldigt påtända”

En annan restauranganställd Aftonbladet pratar med är Gabriel. Han har jobbat på olika krogar i Stockholm sen 2010. Han arbetar på en restaurang i centrala Stockholm och har aldrig varit anställd på Hornhuset.

– Det är jättevanligt. Folk gillar att festa, det förekommer mycket droger både bland gäster och personal. Man märker att folk är väldigt påtända.

Som många andra vittnar om så uppfattar Gabriel kokain som den vanligaste krogdrogen.

– På jobbet är det mest kokain eller amfetamin. Man blir uppåt, piggare och man kan ändå fokusera.

Han har själv använt droger på arbetstid och ser sig som relativt drogliberal.

– Det finns nära en. Det finns i form av gäster och kollegor som kan ge en. Min erfarenhet från olika arbetsplatser är att det ofta finns en grupp som gillar att ta droger och de hittar varandra rätt fort.

Gabriel och Adam heter egentligen något annat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln