Bygg ett imperium – genom franchise

Uppdaterad 2013-05-23 | Publicerad 2013-04-17

Större chanser "Franchisetagare klarar sig betydligt bättre än traditionella nyföretagare", säger Jonas Ideström, expert vid Franchisearkitekterna

Lockas du av tanken att expandera till andra orter och länder?

Stoppas planerna av vad det innebär i ökade kostnader och arbete?

Med franchisemodellen blir det enklare.

När kundunderlaget på orten inte längre förmår att öka omsättningen är stagnation - eller expansion på nya platser enda lösningarna.

Att göra det genom att rekrytera franchisetagare har flera fördelar jämfört med att göra jobbet själv med anställda.

– Franchisetagare klarar sig betydligt bättre än traditionella nyföretagare, säger Jonas Ideström, expert vid Franchisearkitekterna och tidigare vd för några av Sveriges mest kända affärskedjor.

– En anledning är att de kontrollerats noga innan de fick starta sin franchise. En annan är det stöttande nätverk som automatiskt finns till hands direkt från start.

Som franchisegivare tar du utöver den finansiella risken även en kommersiell. En konkurs för franchisetagaren är en kommersiell nackdel för franchisegivaren eftersom det försvårar framtida rekrytering och finansiering av andra franchisetagare.

Jonas Ideström har sammanställt en lista med de viktigaste skillnaderna och största fördelarna jämfört med traditionell expansion med anställda.
1. Lägre kapitalbehov

En expansion innebär i stort sett alltid ett högre kapitalbehov. Lager, inventarier, kundfordringar och andra uppstartskostnader binder kapital och kostar pengar. I en franchise är det oftast franchisetagaren som investerar.
2. Delat risktagande

Skulle verksamheten gå med förlust är det franchisetagarens bolag som drabbas i första hand. Men det är vanligt att franchisegivaren har tagit någon form av finansiell risk kanske i form av leverantörskrediter, reverser etc.? Även leverantörer till kedjan drabbas av kundförluster som i sin tur försämrar kedjans möjligheter till bra villkor.
3. Snabbare expansion

Att det går snabbare att expandera är ett ofta använt argument för franchising. Att det är ett snabbare sätt hänger samman med att franchisegivaren inte enbart slipper att ligga ute med pengar utan att upplägget även utnyttjar drivkraften i en nyföretagares ambition och driftighet.
4. Effektiv arbetsfördelning ger mindre overhead och mindre risk

Arbetsfördelningen har två grundprinciper. Franchisetagaren skall göra sånt som kräver daglig närvaro och insikt i dagliga detaljer. Franchisegivaren skall göra sånt som går att göra för många på samma gång. Det är denna arbetsfördelning som gör att franchisegivaren kan expandera med en väsentligt mindre central administration.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln