Vänsterpartistisk nämndeman stängs av – skrev att män får slå upproriska kvinnor

Uppdaterad 2021-11-23 | Publicerad 2021-11-22

En vänsterpartistisk nämndeman vid Göteborgs tingsrätt skrev att en man har rätt att slå sin fru om hon är ”upprorisk”.

Nu stängs han av och ska utredas av tingsrätten, rapporterar GP.

Lagmannen skriver i beslutet att mannens lämplighet ska ses över.

Göteborgs tingsrätt har beslutat att stänga av den nämndeman som anklagas för att ha publicerat religiösa texter bland annat om att en man har rätt att slå sin fru om hon beter sig upproriskt, rapporterar Göteborgs-Posten.

”Mot bakgrund av de anklagelser som i media har riktats mot NN har tingsrätten beslutat att inleda en utredning om hans lämplighet som nämndeman”, skriver lagmannen i beslutet.

Vänsterpartiet har sedan tidigare meddelat att man inlett en egen utredning.

Dömt i flera mål gällande kvinnomisshandel

Mannen är i 70-årsåldern och nämndeman vid Göteborgs tingsrätt. Han utsågs av Vänsterpartiet 2019 och har dömt i flera mål gällande hot, olaga frihetsberövande och våld mot kvinnor i nära relationer.

Nyligen publicerade stiftelsen Doku en granskning med uppgifter om att mannen skrivit religiösa texter publicerade på flera islamiska föreningar och moskéers hemsidor.

Bland annat ska han ha skrivit att att en man kan få slå sin fru om hon beter sig upproriskt samt att det är flickors plikt att täcka sig från och med puberteten. Han ska även ha skrivit att kvinnans väsentliga roll i samhället är som mor och hustru i hemmet.

Varit ensam skiljaktig

Mannen har varit ensam skiljaktigt i två mål gällande misshandel av kvinnor. I det ena ifrågasatte han brottsoffrets trovärdighet. I det andra fallet dömdes en man för två fall av misshandel samt ett fall av olaga frihetsberövande till sex månaders fängelse. Nämndemannen ville att mannen skulle dömas till ett fall av ringa misshandel.

Tingsrätten har stängt av mannen under utredningen gång. Han har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Följ ämnen i artikeln