Oppositionen kritisk till regeringens förslag på upprustning: ”Räcker inte”

Publicerad 2022-03-10

Oppositionen är kritisk till regeringens bud om hur landet ska rustas.

Framför allt handlar det om att statsminister Magdalena Andersson inte vill ge någon tidsplan för när pengarna ska nå försvaret.

– Vi förväntar oss ett tidsperspektiv om när detta ska ske och när man ska uppnå 2 procent, säger M:s försvarspolitiska talesperson Pål Jonsson.

Statsministern, finansministern och försvarsministern gick i morse ut med vad man beskrev som en historisk satsning på försvaret. 

Landet ska rustas, var budskapet. 

Men oppositionen är kritisk efter beskeden eftersom man inte ville säga när pengarna ska kunna nå Försvarsmakten.

Moderaterna vill att vi ska nå upp i försvarsanslag motsvarande 2 procent av BNP till 2025.

– Jag noterade att Damberg hänvisar till Danmark där man har 2-procentsmål till 2033. Jag tycker att det är alldeles för sent i detta allvarligt säkerhetspolitiskt omvärldsläge, säger M:s försvarspolitiska talesperson Pål Jonsson.

Han vill att resurser också tillförs andra försvarsmyndigheter som Försvarets materielverk och Fortifikationsverket.

– Det handlar om att man måste reformera och ge bättre förutsättningar för hela ekosystemet, att låta flera myndigheter växa. 

Centerpartiet vill också att försvarsanslagen ska nå 2 procent till 2025.

– Vi ser att det finns ett brett stöd för det i riksdagen men sen behöver det vara tydligt att vi inför 2025 behöver nå 2 procent av BNP till försvaret, säger C:s försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström.

Borde man tillföra resurser redan i vår?

– Vi får föra en dialog både kring helheten och ekonomin och genomförandet nu men det är ett steg framåt som betyder mycket för de fortsatta samtalen.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson vill att Sverige ska gå samma väg som Tyskland som förra veckan beslutade att öka från 1,4 procent av BNP till 2 procent inom loppet av ett och ett halv år.

– Det här räcker inte. Vi måste klara och orka till samma tydlighet som andra länder har gett. Exempelvis Tyskland nu för en dryg vecka sedan.

– Vi har fått underlag som visar att det finns stora behov som behöver fyllas i Försvarsmakten. Att ge dimmiga besked nu är en väldigt dålig tajming för vi befinner oss just nu i ett mycket allvarlig säkerhetspolitiskt läge. Vi måste kunna förmå oss att ge tydliga besked i något så viktigt som hur vi satsar på vår trygghet och vårt försvar.

Statsminister Magdalena Andersson med finansminister Mikael Damberg  försvarsminister Peter Hultqvist på torsdagens pressträff.