Oklart hur mycket Mitsotakis kan och får göra

TT-AFP

Publicerad 2019-07-08

Dagen efter den tunga valvinsten är Kyriakos Mitsotakis insvuren som Greklands nye premiärminister.

Den Harvardutbildade konservative politikern har lovat att skapa jobb och sänka skatter – men frågan är hur mycket marknaden och landets långivare tillåter honom att göra.

– Skattesänkningarna är en stor fråga här som mest debatteras mellan ekonomer och som har mycket med marknadspsykologi att göra, säger Gerasimos Routzounis, analytiker på opinionsinstitutet Kapa Research i Aten, till TT.

Mitsotakis vann en storseger. När nästan samtliga röster räknats hade hans konservativa parti Ny demokrati fått 39,9 procent och en stabil majoritet i parlamentet med 158 av 300 mandat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det grekiska folket gav oss ett starkt mandat att förändra Grekland. Vi kommer att hedra det till fullo, säger den nyblivne premiärministern enligt nyhetsbyrån AFP efter att ha svurits in vid en ceremoni i presidentpalatset i Aten.

– Det hårda arbetet börjar i dag. Jag har absolut tilltro till vår förmåga att växa med uppgiften.

Har en plan

Regeringen ska sväras in på tisdag och hålla sitt första möte på onsdag, meddelar den 51-årige Mitsotakis – som med adress till det grekiska folket låter säker på sin sak.

– Jag kommer inte att misslyckas med att hedra era förhoppningar.

Mitsotakis utser 45-årige Christos Staikouras till finansminister. Han var biträdande finansminister 2012–2015 och har sedan varit skuggfinansminister. Minister för utveckling och investeringar blir 46-årige Adonis Georgiadis.

Den största utmaningen Mitsotakis tar över från vänsterpremiärministern Alexis Tsipras är ekonomin. Tsipras har trots tidigare löften om motsatsen tvingats acceptera nödlån och åtstramningar för att hålla landet kvar i EU.

Minskade statsinkomster

Grekland har delvis återhämtat sig från den ekonomiska krisen de senaste åren – och nu säger sig Mitsotakis ha en plan. Han anser sig ha fått ett tydligt förändringsmandat och vill jobba för högre löner och pensioner, fler jobb, mer investeringar och att undanröja hinder för näringslivet.

Dessutom ska han nu leverera på det löfte som han anses ha vunnit valet på: sänkt skatt till medelinkomsttagarna. Men det kommer att ge lägre statsinkomster – i ett land som fortfarande har EU:s största statsskuld.

– Om marknaden stödjer Ny demokratis reformprogram och om det inte kommer några negativa nyheter – exempelvis från kreditvärderingsinstituten som slår mot grekiska banker och statsobligationer – utan att det i stället handlar om nyheter som talar om bättre ekonomiska utsikter, då kan Ny demokratis strategi om att få kreditgivarna att acceptera lägre överskottsmål bli framgångsrik, säger Gerasimos Routzounis.

Men det är nu, efter den första förnöjsamheten på marknaderna, som det riktiga jobbet ska börja, betonar Gerasimos Routzounis.

Skärpa från eurogruppen

Han pekar på att de internationella ekonomiska utsikterna inte ser särskilt ljusa ut och att det i sin tur kan slå mot både den grekiska exporten och mot turismen.

Den nye grekiske premiärministern kan få en förödande svekdebatt att hantera om sedan marknaderna och kreditgivarna, efter den första flirten, dessutom blir mer skeptiska, säger Gerasimos Routzounis.

– Då kan det bli svårt för Mitsotakis att åstadkomma några skattesänkningar över huvudtaget.

Och Mitsotakis, som alltså lovat mjuka upp de långivande euroländernas åtstramningskrav, fick en föraning om svårigheterna när eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno uttalade sig skarpt på måndagskvällen.

– Vi måste hålla våra åtaganden, det är det enda sättet jag känner till för att få trovärdighet, säger han enligt AFP.

Följ ämnen i artikeln