Unga på Instagram luras till stora lån

TT

Publicerad 2019-06-25

Polisen varnar för en ny typ av "arbetsförmedling" som dykt upp på sociala medier den senaste veckan, där unga lockas med stora summor pengar på kort tid. Konsekvenserna kan bli fängelse och stora skulder.

Sedan midsommar har en av Sveriges storbanker uppmärksammat ett 80-tal fall där unga vuxna lurats att ta lån. Efter att de tagit lånen och fört vidare pengarna till huvudgärningsmannen får de ett manus på vad de ska säga till sin bank: att de blivit id-kapade och inte alls tagit lånen.

– Polisen har initialt inte alltid jättelätt att kunna bevisa uppsåtet hos de unga personerna, men fallen hänger ofta ihop så i slutändan går det oftast att bevisa, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, till TT.

– Men hur man än vrider och vänder på det ska de ha fullständigt klart för sig att banken kommer inte att godta deras reklamationer oavsett vad polisen säger. Banken kommer att säga åt dem att de vet att ni är med på det här och ni kommer att få betala av era lån resten av era liv.

Började vid midsommar

Rekryteringen av målvakterna – medbrottslingarna – har skett på Instagram. I ett inlägg kan man läsa: "Är du 18+ och vill tjäna 40 000 på tio min utan konstigheter? Hör av dig."

– Jag har inte sett det här på Instagram innan och bankerna har förklarat att det började i och med midsommarhelgen, säger Jan Olsson.

De enda kraven den här "arbetsförmedlingen" har att man ska tillhöra en viss bank, vara över 18 år och inte ha några betalningsanmärkningar.

Stor risk att åka fast

Jan Olsson säger att rekryteringarna sker i tre varianter. Dels är det de som hotas till det, dels de som inte inser att det är brottsligt och dels de, vilket också är vanligast, som intalas att de inte kommer att åka fast. Nu varnar han unga för att gå på lurendrejeriet om att tjäna snabba pengar.

– Risken att åka fast är väldigt stor och du blir ekonomiskt ersättningsskyldig för de belopp du lånar. Oftast rör det sig om femsiffriga summor. Det kan även innebära fängelse på upp till två år, säger Jan Olsson.