Kriminellt nätverk säljer falska id-kort

Så mycket vill säljaren ha betalt – konfronteras av Aschberg

Publicerad 2019-06-17

Marknaden för falska id-handlingar ligger öppen för svart arbetskraft, illegala invandrare och terrorister.

På nätforumet Svenska Palmen annonseras öppet om förfalskade pass och id-kort.

200 sekunder konfronterar en av säljarna – se inslaget i tv-spelaren nedan.


Här kan du se 200 sekunder ”Fejkad identitet”

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat försäljningen av förfalskade pass och id-kort. Den sker mer eller mindre öppet, men polisen ha bara möjlighet att stoppa en bråkdel.

Svenska Palmen är ett nätforum för rysktalade i Sverige. Där hittar vi flera personer som erbjuder falska id-handlingar för den som vill arbeta i Sverige. Vi mejlar en av säljarna och utger oss för att vilja arbeta i Sverige på falska handlingar. Mannen svarar på bara några minuter. Han vill ses.

Mannen säljer äkta id-kort från EU-länder som Bulgarien och Rumänien. De kriminella nätverken betalar en person som lånar ut sin identitet. Det gör kortet näst intill omöjligt att avslöja för polisen.

Säljaren uppmanar oss att ha med oss ett förskott på 6 000 kronor och ett passfoto.

Förnekar allt

När vi dyker upp och konfronterar honom förnekar han allt trots att vi har spelat in honom.

– Vilka id-kort? Jag vet inte vad du pratar om.

Patrik Engström, chef för den svenska gränspolisen, säger att det finns stora pengar i handeln med falska id-handlingar.

– Det påverkar Sverige helt säkert varje dag av  olika typer av brott som begås i Sverige eller riktas mot Sverige eller svenskar.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER