Löfven om svenska insamlingen till Notre-Dame: ”Hedervärt”

Statsministern besökte eldhärjade katedralen i Paris

Uppdaterad 2019-06-15 | Publicerad 2019-06-14

Svenska företag har samlat in omkring en miljon kronor till återuppbyggandet av Notre-Dame i Paris.

Bidraget lämnades över när statsministern besökte den ikoniska katedralen.

– Notre-Dame är hela världens Notre-Dame, säger Stefan Löfven.

Aska, förkolnade träplankor och ett tak som slukats av lågorna. Men också det gyllene korset som klarade den förödande eldsvådan.

Det blev känslosamt när statsminister Stefan Löfven besökte katedralen Notre-Dame i Paris den 8 juni.

– Han var tagen. Stefan Löfven besökte Notre-Dame under luciafirandet förra året, och då fick han se kyrkan när den var som vackrast, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Paris.

– Jag tror inte att det går att besöka Notre-Dame nu utan att bli berörd. Man fylls av en enorm vördnad och respekt.

Statsministern: Förenas av musiken

Statsministern var på plats i Notre-Dame för att överlämna ett bidrag från en insamling som svenska ambassaden tagit initiativ till.

Flera stora svenska företag har bidragit med totalt omkring en miljon kronor, som framförallt ska gå till kyrkans musikverksamhet.

Notre-Dame är inte endast Notre-Dame de Paris, men hela världens Notre-Dame, säger Löfven i en kommentar.

–Musiken förenar Sverige med Notre-Dame. Jag är därför glad att kunna överlämna svenska ambassaden i Paris hedervärda insamling.

”Situationen är krisartad”

En hel värld chockades när Notre-Dame brann i april. En rad förmögna personer sa sig då vilja donera stora summor till återuppbyggandet. Detta fick bland andra den svenska artisten Zara Larsson att reagera

”För mig är det så lustigt hur miljardärer kan gå ihop och pumpa in hundratals miljoner i uppbyggnaden av Notre-Dame på bara några dagar när det fortfarande finns människor som inte ens har tillgång till rent vatten”, twittrade stjärnan.

Ambassadören Veronika Wand-Danielsson uppger dock att behovet av resurser är stort.

– Det är flera som lovat att skänka pengar, men sedan så har betalningarna uteblivit. De ansvariga beskriver situationen som krisartad.

– Det vi bidrar med är en droppe i havet, men det är alltid något.

Luciakonserten med Adolf Fredriks musikklasser och Notre-Dames ungdomskör kommer att arrangeras i år också. Den äger rum i Saint-Sulpice-kyrkan den 3 december.