Ny vändning i Moldavien – regeringen avgår

TT TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-06-14

Demokratiska partiets ledare Vladimir Plahotniuc, som är Moldaviens de facto ledare, marscherade med premiärminister Pavel Filip i Chisinau för några dagar sedan. Nu väljer partiet att lämna ifrån sig makten. Bilden är tagen den 9 juni.

Den sittande regeringen i Moldavien släpper ifrån sig makten efter en veckas tvära kast mellan två konkurrerande regeringar.

– Moldavien är fritt, jublar oppositionens premiärminister Maia Sandu.

Efter flera månader av låsningar tilltog spänningarna i Moldavien förra veckan när landets två största oppositionspartier – Rysslandsvänliga Socialistpartiet och den liberala, EU-vänliga ACUM-koalitionen – ingick ett otippat samarbete och bildade en ny regering.

Den sittande regeringen tog strid om makten under en omvälvande vecka, men väljer nu att träda tillbaka.

– Vi kommer att gå i opposition, säger Vladimir Cebotari, vice ledare för regerande Demokratiska partiet, i ett tv-framträdande.

– Att regeringen avgår är den enda möjliga och legitima lösningen för att förhindra en politisk kris.

Rockader och nyval

Under den gångna veckan har landet haft två olika regeringar som gett skilda direktiv. Myndighetsbyggnader har vaktats av poliser och anhängare till regeringen, medan oppositionens anhängare samlats i protester.

Det låsta politiska läget uppstod efter valet i februari, där ingen fick majoritet. Demokratiska partiet, som leds av oligarken Vladimir Plahutnioc, har hittills regerat vidare på interimsbasis, medan oppositionen beskrivit det som ett korrupt och diktatoriskt styre.

Socialistpartiet och ACUM lade överraskande fram sitt regeringsalternativ med ACUM-ledaren Maia Sandu som premiärminister förra veckan, varpå det röstades fram i parlamentet.

Då vände sig den sittande regeringen till författningsdomstolen, som gjorde gällande att en tidsgräns passerats och att regeringsbildningen därför var ogiltig. Därpå sparkade domstolen den socialistiske presidenten Igor Dodon och tillsatte premiärminister Pavel Filip, som i sin tur upplöste parlamentet och utlyste nyval.

När kaoset utlöste protester både på hemmaplan och utomlands började Demokratiska partiet backa.

Onaturligt samarbete

– Jag har ett meddelande till hela världen: Moldavien är äntligen fritt, säger ACUM-ledaren Maia Sandu, den tidigare världsbanksekonomen som blir Moldaviens åttonde premiärminister på sex år.

Hon säger sig vilja bekämpa den moldaviska korruptionen, säkerställa ett rättvist valsystem och öka möjligheterna till ekonomiskt stöd från utlandet.

Samtidigt bygger hennes makt på ett brokigt och kompromissfyllt samarbete med Socialistpartiet. Där ACUM vill närma sig EU vill Socialistpartiet knyta närmare band till Moskva, men de enades i ett motstånd mot regeringen. I ett gemensamt uttalande beskriver de Moldavien som översköljt av korruption och som "kidnappat" av oligarker.

– Det här är inte en naturlig allians. Det är ingen fråga om den saken och för ett halvår sedan fanns det antagligen inte någon som hade trott att det var möjligt, säger Sandu i en intervju med Reuters.

Kräver fortfarande nyval

Ryssland har välkomnat regeringsskiftet. EU, som frös allt ekonomiskt stöd till Moldavien förra året, har sagt att man är beredd att arbeta tillsammans med "den demokratiskt legitima regeringen".

Den nya regeringen är en "olaglig, Kreml-stödd" sådan, enligt Demokratiska partiets avgående premiärminister Pavel Filip. Enligt honom avgår han och regeringen endast för att trycket blev för hårt. Deras krav om nyval står fast.

– Vår avgång innebär inte att den juridiska processen är avklarad. Den konstitutionella krisen fortsätter, säger Filip.