De ställer upp för Malmöbor i karantän

Publicerad 2020-03-23

Michael Randall och de övriga medlemmarna i Covid-19 Frivilliga i Malmö/Lund hjälper personer som är i karantän.

Coronaviruset har försatt människor runt om i världen i karantän.

I Malmö får de hjälp av hundratals medlemmar från en Facebookgrupp.

– Det känns som att folk är närmare varann nu och mer villiga att hjälpa till än innan, säger Michael Randall, som startat ”Covid-19 Frivilliga i Malmö/Lund”.

En vilja att hjälpa till i coronakrisen gjorde att Malmöbon Michael Randall för tio dagar sedan startade Facebookgruppen ”Covid-19 Frivilliga i Malmö/Lund”. Hundratals personer har därefter valt att gå med i gruppen, som på måndagseftermiddagen hade närmare 800 personer.

Idén till en Malmö-/Lundspecifik grupp kom efter att Michael Randall gått med i en nationell grupp för frivilliga, men fann det svåröverblickbart när det kom inlägg från hela landet.

– Den här småskaliga grejen är en viktig del av det, i att faktiskt hjälpa folk, men det som nästan gör det finare för mig är välvilligheten. Att folk ställer upp, säger Michael Randall när Aftonbladet når honom.

Tanken med gruppen är att personer som är satta i karantän, antingen för att de är sjuka eller av rädsla att insjukna, ska kunna få hjälp med vad de nu behöver. Exempelvis att handla eller gå ut med hunden.

Blev påtagligt personligen

Med en mormor som har både KOL och lungcancer tvekade inte Michael Randall på att hjälpa andra i den globala krisen.

– Det räcker ju att hon går utanför dörren så kan hon bli smittad. Tar hon i ett handtag som någon annan smittat som någon annan smittat är risken väldigt stor att hon går bort. Det blev väldigt påtagligt och personligt att det är många som inte kan röra sig ute och det här är ett sätt att hjälpa till på.

Personer som isolerat sig i sina hem och behöver hjälp med sysslor eller tjänster kan antingen mejla, varpå Michael Randall matchar ihop dem med en frivillig, eller skriva ett inlägg i gruppen. Med det sistnämnda tillvägagångssättet löser det sig automatiskt mellan två gruppmedlemmar.

Medlemmarna i gruppen bidrar ideellt och för grundaren till Facebookgruppen är det av yttersta vikt att man kan se vem det är som vill hjälpa till, om någonting skulle gå snett.

Swish används

– Därför var det viktigt att sätta upp tydliga regler. Vi gör det här gratis och man betalar alltid efteråt. Om man exempelvis ska handla så listar personen saker man ska köpa. Sedan lämnar man varorna utanför dörren med kvittot i. Då swishar man efteråt när personen gått.

Många som befinner sig i coronavirusets riskgrupper använder sig inte av swish men ett kuvert med kontanter i eller en vanlig banköverföring är då tänkbara lösningar.

– Vi vill gärna inte ha kontanter. För 1. Det ökar risken för någon annan att gå in om man öppnar dörren och 2. Ju mindre risk för smittspridning desto bättre.

Kontakt med sjukhus

Tanken är att gruppmedlemmar som eventuellt insjuknar i coronaviruset så småningom kan hjälpa varandra. Personer som inte är medlem i Facebookgruppen informeras även genom mallar som man tagit fram och sätter upp i bostadsområden och lägenheter.

– Det handlar om att hjälpa till, inte hur man gör det, slår Michael Randall fast.

Förutom att hjälpa privatpersoner har ”Covid-19 Frivilliga i Malmö/Lund” även kontakt med krisorganisationer och sjukhus för att erbjuda sin hjälp kring exempelvis städning och undanplockning.