Läkare varnar: ”Assange kan dö i fängelset”

Linus Svensson/TT

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2019-11-25

Wikileaks-grundaren Julian Assange framträder i rätten den 1 maj. Han riskerar att bli utlämnad till USA för att ha avslöjat hemligstämplad information. Foto: Matt Dunham/AP

Över 60 läkare varnar att Julian Assanges hälsa är så pass dålig att han riskerar att dö i brittiskt fängelse.

Läkarna, som kommer från flera länder, skriver i ett öppet brev till Storbritanniens inrikesminister Priti Patel att Assanges medicinska situation är "brådskande".

"Mr Assange är i brådskande behov av medicinsk behandling av både hans fysiska och psykiska hälsa", står det i brevet som publicerades på måndagen.

Wikileaks-grundaren sitter fängslad i väntan på att förhandlingar ska inledas med USA i februari, dit han kan bli utlämnad för att ha avslöjat försvarshemligheter. Han riskerar att dömas till 175 år i amerikanskt fängelse.

Bakgrunden till brevet är Assanges framträdande i rätten förra månaden, där han enligt läkarna ska ha varit i mycket svagt tillstånd. FN:s särskilda sändebud för tortyr, Nils Melzer, har sagt att "vanvården" av Assange "kan kosta honom livet".

Assange har varit föremål för en våldtäktsutredning i Sverige, men åklagare Eva-Marie Persson meddelade förra tisdagen att utredningen läggs ner.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln