Efter iskylan – nu kommer värmen tillbaka till Skåne

Uppdaterad 2020-06-30 | Publicerad 2019-12-03

Varmare och solchans redan på onsdag i Malmö. Arkivbild.

Snön och halkan blev kortvarig i Skåne.

Till helgen väntas det bli över 10 grader.

– Det är mycket milt för att snart vara andra advent, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Den gångna helgen fick Skåne känna på lägre temperaturer, vilket ledde till halka och på sina håll i länet även vinterns första snö. Men några minusgrader och mer snö ska skåningarna inte räkna med än.

Under tisdagen steg temperaturen något och de kommande dagarna kommer det bli något varmare.

– Det är en betydligt mildare luft som kommer upp till morgondagen. Det kan nog bli uppemot 7–9 grader som mest och kommer vara betydligt mildare än i dag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

”Kommer bli ännu mildare”

Onsdagen kan även komma att bjuda på en del solglimtar i västra Skåne medan det kommer vara betydligt molnigare i inlandet och i den östra delen av länet. På torsdag väntas dessutom ett likartat väder med en temperatur omkring 8 grader.

– Som det ser ut kommer det bli ännu mildare under helgen. Då kan det bli 10–11 grader men det kommer vara en del regn som passerar under framförallt fredag och lördag, säger Mikael Sjöstrand och betonar att det även ser ut att bli blåsigt.

Först på söndag väntas ett väderomslag komma och temperaturen återigen sjunka neråt i hela Skåne.

Ner mot nollan igen

– Det kommer vara ganska kortvarigt med uppemot 10–11 grader som mest på lördagen, medan det på natten mot söndag kan vara nollgradigt i inlandet och därefter enstaka plusgrader.

Bakgrunden till den tillfälliga temperaturskillnaden är det lågtryck med sydvästliga vindar som rör sig uppåt från södra Europa och för med sig kall luft. Även om det i sig inte är någon ovanlig decemberföreteelse rör det sig ändå om någorlunda höga temperaturer.

– Det är mycket milt för att snart vara andra advent, absolut, säger Mikael Sjöstrand.


Oväder vi minns

Skyfall, ösregn och stormar har ställt till det i Malmö. Här finns några av de senaste samlade i bilder.