Studie: Hålla hand kan minska smärta

Publicerad 2019-12-05

Att hålla hand med någon man älskar är inte bara härligt, det minskar också fysisk smärta, menar forskare.

Men att hålla hand med en främling, har inte samma inverkan.

Att hålla hand är inte bara mysigt, i själva verket skapar handhållning en koppling mellan hjärnor som mätbart kan minska fysisk smärta, menar forskare på universitetet i Haifa, enligt The Times of Israel.

– Vidrörningen är väldigt kraftfullt. Smärta kan minskas genom beröring, säger Simone Shamay-Tsoory, psykologiprofessor vid universitetet i Haifa.

Studien, som presenterades förra månaden, genomfördes på 20 män och kvinnor som hade en långvarig relation. Paren fick tillsammans genomgå olika experiment.

I ett av dem utsattes kvinnan för smärta genom ett föremål som framkallade hög värme, medan partnern fick sitta bredvid utan att röra vid vid henne. I det andra, utsattes kvinnan inte för smärta när partnern satt bredvid. I det tredje experimentet höll kvinnan och mannen hand utan att någon utsattes för smärta och i det fjärde höll de hand samtidigt som kvinnan utsattes för smärta.

Hjärnvågorna synkroniserades

– Vi fann att smärtnivån som kvinnan kände var lägre i det fall som hon höll hand med sin partner, säger Simone Shamay-Tsoori.

Dessutom visade det sig att parens hjärnvågor var synkroniserade när de höll hand.

– Det blir som att deras två hjärnorna blir en, säger hon.

Däremot visar det sig att hålla hand med någon okänd inte har samma inverkan på smärta som det gör med någon närstående.

Följ ämnen i artikeln