Utpressad tonåring swishade 825 000

TT

Publicerad 2019-09-10

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens domar mot två unga män som pressat en jämnåring på flera hundratusen kronor.

Hovrätten har fastställt domen för två unga män som dömts för inblandning i en omfattande utpressning via betaltjänsten Swish, skriver Sydsvenskan/HD.

De två ingick i en grupp om 14 unga män från nordvästra Skåne som i tingsrätten dömts för att ha pressat en tonåring på sammanlagt 825 000 kronor han tidigare ärvt. Offret hade chattat med vad han trodde var en ung kvinna, som erbjöd sig att sälja nakenbilder till honom. Efter att ha swishat 100 kronor blev han i stället hotad om att hängas ut som köpare av barnpornografi.

Tingsrätten dömde de 14 åtalade för brott som grov utpressning till penningtvättsbrott.

Två av dem överklagade sina domar. Även hovrätten anser dock att båda är skyldiga och menar att de påföljder som tingsrätten dömt ut är korrekta.

En 16-åring som fick 100 000 kronor insatt på sitt bankkonto och handlade upp större delen av pengarna döms till ungdomsvård för penningtvättsbrott. En i dag 19-årig man, som anses vara en av huvudmännen, döms till fem månaders sluten ungdomsvård för grov utpressning samt försök till grov utpressning.