Efter nödropet – nu får de privata vårdgivarna hjälp

Publicerad 2020-04-04

Privata vårdgivare har det tungt ekonomiskt på grind av corona-skräcken.

Allt fler patienter väljer att avboka sina besök och stanna hemma på grund av coronaviruset, vilket har fått till följd att flera privata vårdgivare nu har det tufft ekonomiskt.

– I det läge vi är med pandemin uppmanar vi patienter över 70 år att avboka sina besök, och det får givetvis en stor påverkan hos våra vårdgivare, säger Malena Ranch (MP) ordförande i vårdstyrelsen.

Flera vårdgivare märker av en stor minskning av antalet besök på sina mottagningar, och på flera håll har besöken mer eller mindre uteblivit helt med anledning av coronaviruset och rädslan för att smittas.

För att minska de negativa ekonomiska effekterna av pandemin har Region Uppsala därför beslutat om ett extra ekonomiskt stöd till framförallt de privata vårdgivarna.

– Det är viktigt att vårdgivarna inte behöver dra ner på sin verksamhet på grund av förlorade intäkter som pandemin orsakar. Därför har jag beslutat att berörda vårdgivare får möjlighet till en förstärkt utbetalning för mars, april och maj 2020 som motsvarar den nivå man hade i januari, säger Malena Ranch (MP) ordförande i vårdstyrelsen.

Malena Ranch (MP) ordförande i vårdstyrelsen.

Nödrop från vårdgivare

Samtidigt som vårdgivarna skriker på hjälp uppmanar Region Uppsala patienter, som är 70 år och äldre, att stanna hemma. Vilket har fått till följd att det ekonomiska läget hos flera vårdgivare har blivit akut.

– Självklart tar vi situationen på fullaste allvar. I det läge vi är med pandemin uppmanar vi patienter över 70 år att avboka sina besök och det får givetvis en stor påverkan hos våra vårdgivare, när så många väljer att inte söka vård på plats. Det är viktigt att de inte behöver säga upp personal utan står redo att hjälpa oss med full styrka när pandemin är över, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Då betalas ersättningen ut

Flera av Region Uppsalas privata vårdgivare får vanligtvis en stor del av ersättningen baserat på antalet patientbesök, men nu blir det alltså ett extra tillskott i kassan. Enligt Region Uppsala ska den nya extra ersättningen börja betalas ut i april

Följ ämnen i artikeln