Coronakrisen ruskar om Italiens politik

Ida Vanhainen/TT

Publicerad 2020-04-05

Italiens partilöse premiärminister Giuseppe Conte har ökat i popularitet den senaste tiden. Arkivbild.

Italien är känt för regelbundna politiska kriser men under det pågående coronautbrottet har detta ändrats.

– Vi har inte upplevt något som påminner om det här sedan andra världskriget. Det påverkar så klart opinionen, säger Roberto Weber på opinionsinstitutet Ixè till TT.

Koalitioner som spricker, partiledare som hoppar av och hot om nyval.

Politiken i Italien är ofta stormig. Men nu, mitt i coronastormen, verkar den politiska oron ha stillats.

– Den starka oro många italienare känner har skapat en typ av starkt civilt konsensus. Det är annars mycket ovanligt i Italien, där både politik och samhälle är starkt polariserade, säger Roberto Weber, chef på opinionsinstitutet Ixè som genomför regelbundna väljarstödsundersökningar.

Italien är hittills det land i Europa som är värst drabbat av coronaviruset med runt 15 000 döda.

Regeringens åtgärder för att hindra smittspridningen har varit mycket hårda och landet var först ut i EU med att införa ett nationellt utegångsförbud. Åtgärderna verkar hittills gå hem hos befolkningen, berättar Roberto Weber.

– Folk stöttar regeringens åtgärder i väldigt stor utsträckning. Det har i sin tur lett till att stödet för regeringen och dess främste företrädare, den partilöse premiärministern Giuseppe Conte, har ökat synbart.

– Vi såg i vår senaste mätning att över 70 procent tyckte att Conte gör ett bra jobb. Det är mycket högre än de ca 35 procent som i vanliga fall tycker det, fortsätter han.

Oppositionen backar

Stödet för högerpopulistpartiet Lega, numera i opposition, och dess ledare Matteo Salvini går åt motsatt håll.

– Salvini har anammat en mer polemisk retorik. I samma anda som innan har han fortsatt att kritisera regeringen och Europa. Det har inte landat i god jord, säger Roberto Weber.

Lega har i nuläget omkring 27 procent av väljarstödet, en liten minskning sedan tidigare i år då partiet låg på cirka 30 procent, enligt opinionsinstitutet Ixè.

Partiets tapp har dock pågått under en tid. Det blev exempelvis tydligt i lokalvalet i Emilia-Romagna i januari där mittenvänsterkoalitionen oväntat behöll makten.

Roberto Weber spår att coronakrisen kan bidra till att ytterligare försvaga partiet som har sina rötter i norra delen av landet.

– Jag tror att många av Legas patriotiska väljare från norra Italien tar den nu pågående krisen extra hårt. De var mycket stolta över Norditaliens sjukvårdssystem som man ansett vara mycket väl utrustat. Den uppfattningen har fått sig en törn nu, säger han.

Oviss framtid

Ytterligare lokalval var planerade till senare under våren men de ser ut att skjutas upp.

Hur dessa val, och parlamentsvalet 2023, kommer att påverkas av den pågående krisen är det för tidigt att säga, enligt Roberto Weber.

– Det är ofrånkomligt att det här påverkar politiken en lång tid framöver. Det här är Italien – allt du rör vid blir till politik.

Frågan är hur länge stödet för regeringen kommer att hålla i sig.

– Det här har gynnat regeringen i nuläget, om det gör det på lång sikt återstår att se. Jag skulle säga att det beror mycket på hur ekonomin kommer påverkas.