Maduro välkomnar "trevliga samtal"

avTT

Publicerad:
Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Venezuelas president Nicolás Maduro säger att han välkomnar att samtal med oppositionen inletts i Norge. Men oppositionen förnekar att några förhandlingar äger rum.

– Samtalen har börjat trevligt och rör sig mot överenskommelser om fred och samförstånd och jag ber om det venezuelanska folkets stöd för att gå vidare på färdvägen mot fred, sade Maduro i samband med en ceremoni på fredagen i den nordliga delstaten Aragua där omkring 6 500 soldater var på plats.

– Venezuela måste hantera sina konflikter, fortsatte han.

Maduros uttalande om samtalen i Norge går på tvärs mot oppositionsledaren Juan Guaidó, som dagen innan visserligen bekräftade att parterna träffades i Oslo, men förnekade att några samtal eller förhandlingar pågick.

– Det pågår ingen typ av förhandling. Det är Norge som har ansträngt sig för att få till en medling. Det här var den andra inbjudan till Oslo. Allt annat är spekulationer, sade han då.

Norska utrikesdepartementet har bekräftat att medlingsförsök pågår och att man "som en del av en sonderingsfas varit i kontakt med representanter för centrala politiska aktörer i Venezuela i syfte stötta dem i arbetet för att finna en lösning på situationen i landet".

Norge har tidigare stor erfarenhet av medling, bland annat kring kriget i Colombia, och har erbjudit sig att hjälpa till i Venezuela.

Publicerad: