Populister hoppas på smakstart

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-05-22

Populister och EU-kritiker hoppas på en smakstart när EU-valet inleds i Nederländerna och Storbritannien.

Men också de varmaste EU-anhängarna känner hopp, när allt fler väljare visar sitt missnöje med de styrande.

Utanför centralstationen i Amsterdam står nederländske socialdemokraten Paul Tang och kampanjar in i det sista för en plats i EU-parlamentet.

– Orättvisorna är stora och växer allt mer. Folk har svårt att hitta lägenheter och långsiktiga jobb, säger Paul – som plötsligt får sällskap av självaste partiledaren Lodewijk Asscher, som är på väg till tåget.

– Jag är väldigt optimistisk. Det är en socialdemokratisk comeback på gång, säger Asscher till TT.

Gynnade av opposition?

Liksom i en rad andra EU-länder har annars Nederländernas S-parti – PVDA – upplevt en rejäl kräftgång på senare år. Men två år i opposition har uppenbarligen gjort partiet gott. Nu ökar siffrorna igen, inte minst med hjälp av att förre utrikesministern Frans Timmermans är de europeiska socialdemokraternas samlade toppkandidat i valet.

– Frans har varit väldigt imponerande, men vi har också ett mer optimistiskt och modernt budskap nu, hävdar Asscher.

I Nederländerna har annars mycket av kampanjen handlat om det snabbväxande nya populistpartiet Forum för demokrati (FVD) som under den utåtriktade partiledaren Thierry Baudet nu kämpar om att bli störst av alla när nederländarna under torsdagen röstar i EU-valet.

Brexitparti trolig vinnare

Den EU-skeptiske 36-åringen har placerat landets "gamle" frontfigur på populistsidan, hätskt islamkritiske Geert Wilders, rejält i skymundan.

– Baudet tar många röster, inte bara från Wilders utan också från mittenhögern. Baudet är mer av en intellektuell, medan Wilders främst lockar inom arbetarklassen, säger Pieter Cleppe från den konservativa tankesmedjan Open Europe.

I Storbritannien, som också EU-röstar på torsdagen, finns en liknande utveckling. Det gamla populistpartiet Ukip har rasat ordentligt, när opinionen i stället svängt över till förre Ukipledaren Nigel Farages nya parti – Brexitpartiet.

Farage ligger en bra bit över 30 procent i opinionsmätningarna, medan regerande Konservativa partiet i en Times-mätning landar så lågt som på 7 procent.

Valdeltagandet oroar

I både Storbritannien och Nederländerna grubblas samtidigt rejält över hur många som egentligen kommer att rösta.

– Det är min största oro. Senast var det bara drygt 30 procent. Jag hoppas att siffrorna blir bättre nu, säger Sabine från nederländska miljöpartiet Groen Links som också kampanjar utanför centralstationen i Amsterdam.

– Jag är rädd för att jag kommer att bli besviken – men jag hoppas fortfarande.