Våldsamt i Sudan trots enighet om framtiden

avTT

Foto: Salih Bashir/AP/TT
Demonstranter i Khartum som kräver en återgång till civilt styre efter det att Sudans långvarige ledare Omar al-Bashir tvingats avgå i april. Bilden är från förra veckan.

Omar al-Bashirs sorti verkar inte gjuta olja på vågorna i Sudan där protesterna fortsätter. Samtalen om hur landet ska styras har hittills gått trögt, men parterna verkar nu ha nått en första överenskommelse.

Samtidigt fortsätter våldet skörda offer.

De senaste sammandrabbningarna utspelade sig i huvudstaden Khartum utanför militärens högkvarter, där demonstranter genomfört en sittprotest sedan flera veckor. Så många som sex personer – fem demonstranter och en militär – tros ha dött i de fortsatta våldsamheterna.

Protesterna har fortsatt med oförminskad styrka, trots att den mångårige presidenten Omar al-Bashir förra månaden blidkade en växande opposition som krävt hans avgång.

Framgång i samtalen

Anledningen är att det styrande militärrådet och representanter för demonstranterna inte har kunnat enas om hur landet ska styras.

Samtalen mellan parterna under måndagen verkar dock ha slutat i samförstånd. En överenskommelse om hur makten ska fördelas mellan regering, parlament och rättsväsende ska ha nåtts och nya samtal väntas under tisdagen.

al-Bashir åtalad

Demonstranterna stärks ytterligare av beskedet att al-Bashir utreds av åklagare. Han står åtalad för sin inblandning i sammandrabbningarna mellan regimkritiska demonstranter och säkerhetsstyrkor, som dödat minst 65 personer sedan december förra året.

Även hans bröder utreds, men uppgifter om att åtminstone två av dem skulle vara frihetsberövade har tillbakavisats av representanter för militären.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sudan