Blodig attack i södra Thailand

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-11-06

Minst 15 människor har dödats i en attack i Yata i sydligaste Thailand. Islamistiska rebeller beskylls för dådet som beskrivs som ett av de blodigaste på flera år.

Rebellerna slog till mot två vägspärrar som var bemannade av bland annat frivilliga civila. En polis och flera bybor dödades i attacken. Rebellerna använde också sprängmedel och spred ut så kallade fotanglar för att undkomma förföljare.

Islamistiska rebeller anklagas för attacken men ingen grupp har tagit på sig dådet. Grupperna som ligger bakom våldet i regionen går sällan ut med offentliga förklaringar till sina dåd.

Premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha säger att förövarna måste ställas till svars, uppger en talesperson på försvarsdepartementet.

Attacken är den dödligaste på flera år i det muslimskdominerade området. Omkring 7 000 människor har dödats sedan 2004 i den lågintensiva konflikten i de tre sydliga provinserna.

Undantagstillstånd råder i regionen, som bevakas och patrulleras av militär och frivilliga civila. Några rebellgrupper i området uppger att de slåss för självständighet.

Följ ämnen i artikeln