Anmälningsflod efter pengastopp till fångar

Beatrice Nordensson/TT

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2020-02-27

Justitieombudsmannen har redan fått in flera anmälningar mot Kriminalvårdens beslut från häktade, intagna och anhöriga. Arkivbild.

Fångar och deras anhöriga protesterar nu mot ett beslut som stoppar möjligheten för de intagna att ta emot pengar utifrån.

En kvinna vars partner sitter fängslad skriver i sin JO-anmälan att förbudet gör att partnern inte kan bibehålla kontakten med sina barn.

Den 24 februari fick intagna på Sveriges häkten och fängelser information om Kriminalvårdens beslut att de inte längre får ta emot pengar från anhöriga eller andra personer utanför murarna. De nya reglerna börjar gälla den 29 februari.

Justitieombudsmannen (JO) hade på torsdagen registrerat 27 ärenden som gäller missnöje med Kriminalvårdens beslut. Och fler har inkommit och väntar på att registreras.

En del anmälningar kommer från anhöriga, men de flesta hittills har skickats in från intagna på häkten och anstalter. I anmälningarna lyfts flera problem som det nya förbudet medför för både intagna och anhöriga på utsidan.

Barnen drabbas

En kvinna, vars partner sitter fängslad, skriver i sin anmälan att förbudet mot att få pengar utifrån gör att partnern inte kan bibehålla kontakten med sina barn.

"Att sponsra min sambo med pengar till telefonkort är det enda sättet för att kunna hålla liv i vår relation och det är det enda sättet att vara delaktig i sina barns liv", skriver hon och fortsätter:

"Det kostar massor med pengar att ringa inifrån svenska fängelser och pengarna man kan få ihop på insidan räcker inte långt".

"Psykiskt påfrestande"

En intagen på ett häkte beskriver i sin anmälan varför de 90 kronorna som häktade får i bidrag varje vecka inte är tillräckligt.

"Vi kommer inte kunna köpa cigaretter samt snus, schampo eller frimärken för att skriva till familjen som man har hemma, eller telefonkort för att ringa hem. För mig skulle det vara extremt psykiskt påfrestande, skulle må dåligt" och avslutar:

"Det är inte acceptabelt. Vi har också rättigheter och detta kommer leda till kaos och uppror av intagna på häktet. Så snälla tänk på vad ni gör innan detta beslut".

Advokater kritiserar

Även från advokathåll riktas kritik mot de nya reglerna, bland annat för att den begränsar intagnas möjlighet att ha kontakt via telefon med anhöriga. Men också för att den minskade tillgången på pengar gör en redan torftig tillvaro, där möjligheten att få handla i kiosken är ett välkommet avbrott, än toftigare.

– Det är väl en av få sysselsättningar att se fram emot i en väldigt likartad tillvaro. Alla dagar ser ju nästan likadana ut. Man tar ju ifrån vuxna människor det mänskliga värdet, att faktiskt kunna välja om man vill ha godis till helgen, extra nudlar för att man inte blivit mätt av maten eller någonting att läsa, säger advokat Carla Pantzar.

Saknar motivering

Advokatsamfundet har också reagerat mot Kriminalvårdens beslut.

– Det vi har reagerat på främst är att det här är ett beslut som beskär alla intagnas möjligheter att disponera sina tillgångar. Vi ställer oss frågan om det verkligen är proportionerligt att man inför en sådan här åtgärd för alla intagna, att alla bedöms utifrån samma höga riskfaktor, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Hon säger att Advokatsamfundet också ifrågasätter om beslutet verkligen är motiverat.

– Det är knappt motiverat alls. Man måste göra en bedömning av just ändamålet med det hela och proportionalitet. Det finns ingen sådan utvärdering i det här beslutet och det tycker vi är märkligt, säger Mia Edwall Insulander.