Ryssland: Misstag av USA lämna kärnvapenavtal

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-02

USA beslut att lämna kärnvapenavtalet INF är ett stort misstag enligt Ryssland. Nato står bakom beslutet, men uppger att inga nya kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar kommer att utstationeras på europeisk mark.

"USA kan inte fortsätta att vara part i ett fördrag som medvetet bryts av Ryssland", säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande. Washington har i åratal anklagat Ryssland för att bryta mot avtalet genom att utveckla roboten Novator 9M729.

INF-avtalet, som slöts mellan Ryssland och USA 1987, går ut på att alla medeldistansrobotar med en räckvidd mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas. Enligt Nato har Novator en räckvidd på 1 500 kilometer medan Moskva hävdar att det bara rör sig om 480 kilometer.

Rysk kritik

Rysslands utrikesdepartement säger i ett uttalande att USA:s beslut att lämna avtalet är ett stort misstag.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare sagt att Ryssland inte vill ha någon vapenkapprustning och han har lovat att inte utstationera några ryska robotar om inte USA gör det.

Men, uppgav Putin, om Washington vidtar sådana åtgärder kan Ryssland bli tvunget att placera kärnvapenbestyckade robotar på fartyg och u-båtar nära USA:s territorialvatten.

Nato står bakom

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att samtliga 29 medlemsstaterna står bakom USA:s beslut och att försvarsalliansen kommer att vidta åtgärder "på ett ansvarsfullt sätt" för att bemöta riskerna kopplade till Novator-robotarna.

– Vi vill inte ha en ny vapenkapprustning och vi har ingen avsikt att utstationera nya landbaserade kärnvapenrobotar i Europa, sade han vid en presskonferens i Bryssel.

Införa moratorium

Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att man har uppmanat USA att införa ett moratorium mot utplacerandet av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa.

– Det här moratoriet skulle vara jämförbart med det som redan tillkännagivits av Vladimir Putin, som innebär att ifall USA avstår från att placera ut den här utrustningen i vissa regioner, kommer Ryssland också avstå från att göra det, säger han.

Tidigare i år sade Ryabkov att Ryssland är berett att överväga nya amerikanska förslag om ett bredare fördrag med fler länder som skulle kunna ersätta INF-avtalet.