Många EU-medborgare vill ha hjälp ut ur Kina

Gustav Sjöholm/TT

Kristin Groth/TT

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad 2020-01-29

Två plan från Japan och USA har flugit ut hundratals personer från Kina. Sju hemflugna japaner har förts till sjukhus för vård, eftersom de uppvisat symtom.

En rad flygbolag ställer nu helt eller delvis in resor till och från Kina – samtidigt som nära 600 EU-medborgare vill lämna landet.

Hundratals britter, som ska flygas hem från Wuhan under torsdagen, kommer att sättas i karantän i två veckor, rapporterar BBC.

British Airways ställer med omedelbar verkan in samtliga avgångar till Fastlandskina med anledning av coronaviruset. "Vi ber om ursäkt till våra kunder för besväret, vi prioriterar alltid våra kunders och vår personals säkerhet", skriver bolaget i ett uttalande.

Inga inställda SAS-plan

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

– För närvarande planerar vi att flyga enligt vårt trafikprogram. Vi följer såklart utvecklingen väldigt noggrant och följer de rekommendationer och instruktioner som kommer från myndigheterna avseende resor, säger Freja Annamatz, pressansvarig på SAS.

Indonesiska Lion Air, ett av Sydostasiens största flygbolag, stoppar från månadsskiftet sina avgångar till och från Kina. Också amerikanska American Airlines och tanzaniska Air Tanzania ställer helt eller delvis in flygningar till landet. Dessutom uppger tyska Lufthansa att bolagets flygningar till Kina ställs in till och med den 9 februari och att det samma gäller dotterbolagen Swiss Air och Austrian Airlines, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Italien hämtar

Australien ska evakuera potentiellt smittade medborgare till Julön, där de ska sättas i karantän.

Italienska medborgare som befinner sig i Wuhan ska hämtas hem, även de på torsdag, uppger Reuters. Enligt italienska medier vill dock inte alla de mellan 60 och 70 italienarna i staden hämtas hem.

Frankrike skickar flygplan för att hämta hem EU-medborgare från Wuhan, som en del av EU:s civila skyddsmekanism.

Inte Sverige

EU säger nu att nära 600 EU-medborgare från 14 länder – Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Italien, Lettland, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike – vill ha hjälp att åka hem.

– Det finns ett antal EU-medborgare som vill lämna landet, det nuvarande antalet är omkring 600, och de kan inte göra det för närvarande, säger krishanteringskommissionär Janez Lenarcic enligt nyhetsbyrån AFP.

Svenska myndigheter avvaktar dock med att vidta evakueringsåtgärder.

"I nuläget är det inte aktuellt med evakuering av svenska medborgare från Hubei-området. Men beredskap finns och vi tittar på olika möjligheter att bistå svenskar", skriver UD i en kommentar till TT.

Myndigheten har kontakt med omkring 15 svenskar i Wuhan-Hubei-området och för en dialog med dem om olika alternativ och eventuella erbjudanden om utresa.

ANNONS